Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 Alegeri parlamentare 2016. Câte femei sunt în cursă la parlamentare în București

Alegeri parlamentare 2016. Câte femei sunt în cursă la parlamentare în București

Alegeri parlamentare 2016. Câte femei sunt în cursă la parlamentare în București
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Noi 2016   •   10:46

Alegeri parlamentare 2016. Peste 170 de femei se află pe listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare din decembrie în colegiile din Bucureşti.

Deşi multe dintre ele se află pe locuri neeligibile, partidele le-au acordat unora dintre doamne şi primul loc pe listă.

Alegeri parlamentare 2016. PNL deschide lista de la Camera Deputaţilor cu Adriana Săftoiu, iar primul candidat social-democrat pentru Senat este Ecaterina Andronescu. O situaţie similară se regăseşte şi în cazul Partidului România Mare, care a decis să o plaseze pe Lidia Vadim Tudor în fruntea listei de candidaţi pentru Camera Deputaţilor.

Alegeri parlamentare 2016. UDMR este formaţiunea cu cele mai multe femei pe listele de la Bucureşti - 27. Urmează PSD, cu 22 de doamne care candidează, Alianţa România Noastră - 20, USR şi PRM cu câte 19 femei pe listă, PNL - 17, PRU şi ALDE cu câte 15 doamne candidat, PMP - 10 şi PSR - 6. Acest ultim partid a înscris în cursa electorală pentru Bucureşti doar 12 candidaţi, ceea ce face ca procentul femeilor pe lista PSR să fie de 50%.

Alegeri parlamentare 2016. Singura formaţiune politică înscrisă în cursă la Bucureşti care nu are nicio doamnă pe liste este Partidul Ecologist Român, care are în Capitală doar patru candidaţi - doi la Camera Deputaţilor şi doi la Senat.

Profesiile cele mai des întâlnite în rândul candidatelor sunt acelea de inginer, economist şi jurist, dar se regăsesc şi profesoare, educatoare, contabile, medici, chiar şi studente.

Jumătate din doamnele candidat de la PMP sunt ingineri, pe când la PNL şi PSD profesia de jurist pare a fi cea mai des întâlnită în rândul doamnelor care candidează din partea acestor partide.

UDMR are în listele sale foarte multe profesoare, învăţătoare, educatoare. Pe de altă parte, pe listele PRU se găsesc numeroase femei de profesie economist sau contabil, dar şi o doamnă operator casier.

ALDE a oferit şansa de a candida pentru un mandat de parlamentar în Bucureşti pentru două femei specialiste în securitate, dar şi unei doamne de formaţie teolog. O scenografă şi o jurnalistă şi-au găsit loc pe listele USR. De altfel, o jurnalistă se regăseşte şi printre candidatele PRM de la Bucureşti, printre altele, alături de o lucrătoare comercială, o traducătoare şi o asistentă medicală.

Dintre cei şase candidaţi independenţi de la Bucureşti pentru un mandat de deputat, doar una este femeie: fostul ministru Elena Udrea. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare 2016 parlamentare
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close