Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Nicușor Dan sugerează că România ar fi influențată de Rusia, cu o guvernare PSD - ALDE

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Nicușor Dan sugerează că România ar fi influențată de Rusia, cu o guvernare PSD - ALDE

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Nicușor Dan sugerează că România ar fi influențată de Rusia, cu o guvernare PSD - ALDE
Sursa foto: Foto: Facebook / Nicusor Dan
18 Noi 2016   •   12:54

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat, vineri, la Oradea, că, în actuala situaţie geopolitică, într-o guvernare PSD-ALDE există riscul ca aceasta să fie empatică cu Rusia şi mai puţin empatică cu Europa Occidentală.

''Noi considerăm că cea mai importantă miză este cine va fi prim-ministru pentru că există riscul, atât din punct de vedere al politicii interne, ca anumiţi paşi pe care România i-a făcut în domeniul justiţiei, într-o guvernare PSD-ALDE aceşti paşi să fie făcuţi înapoi. Există de asemenea riscul ca, în situaţia geopolitică regională în care Rusia câştigă teren în toate ţările din jurul României, să avem o guvernare, ca să spun aşa, empatică cu Rusia şi mai puţin empatică cu Europa Occidentală'', a declarat, într-o conferinţă de presă, liderul USR.

Întrebat dacă USR susţine creşterea bugetului pentru Apărare, Nicuşor Dan a răspuns afirmativ. ''Suntem într-o situaţie geopolitică complicată, este o obligaţie pe care noi ne-am impus-o, a fost un acord politic naţional pentru 2% din PIB pentru Apărare şi e ceva ce noi susţinem'', a precizat preşedintele USR.

În ce priveşte situaţia politică, el a spus că este una ''foarte simplă'', existând două opţiuni, Dacian Cioloş sau Liviu Dragnea. Liderul USR a menţionat că Cioloş ''a dovedit onestitate şi bun simţ, preocupare pentru transparentizare şi debirocratizare'', iar Liviu Dragnea, ''exponent al unei politici numite a teleormanizării'', în care ''corupţia administraţiei'' generează sărăcie, oamenii având de ales între a sta în sărăcie sau a pleca din România.

''Faptul că sprijinim un mandat al lui Dacian Cioloş, şi alte partide susţin acelaşi lucru, PNL cel mai important dintre ele, nu înseamnă că cauţionăm în vreun fel aceste partide. Ele sunt parte ale unui sistem care a dus România în situaţia în care se găseşte azi. Dar există această oportunitate pe care ultimul an de guvernare a dovedit-o, a unui guvern care să fie onest şi să se lupte cu acele mecanisme locale sau naţionale care provoacă corupţie, şi vom sprijini un astfel de guvern'', a spus Nicuşor Dan.

El a menţionat că USR nu va face ''nici alianţe, nici acord cu vreunul din partidele care susţin acelaşi prim-ministru'', dar va negocia exclusiv cu prim-ministrul pentru a pune în practică obiective din programul USR, care să fie introduse cu termene de realizare în programul de guvernare. USR nu va solicita poziţii de miniştri, secretari de stat, prefecţi sau directori de deconcentrate, conform lui Nicuşor Dan, în schimb vrea să aibă ''un cuvânt de spus'' asupra profilului miniştrilor propuşi. Însă, USR nu se opune dacă din membrii uniunii se vor alege oameni capabili pentru aceste poziţii, într-un guvern fără ''personaje controversate'', a mai spus Dan.

Conform acestuia, cele mai importante, ''radicale chiar'', măsuri pe care le-ar aplica USR ajuns la guvernare ar fi, în primul rând, un sistem informatic pentru a verifica automat toate achiziţiile publice din România şi, în al doilea rând, alocarea de fonduri pentru oraşe şi comune, în baza unor criterii, şi nu ''discreţionar'' de către ministrul Dezvoltării.

Lista USR Bihor pentru Camera Deputaţilor este deschisă de notarul public Silviu Dehelean, urmat de jurnalista Nadia Pal, iar pe lista USR Bihor pentru Senat, primul loc e ocupat de avocatul Cristian Rusu, urmat de economistul Alexandru Flora. În Bihor, se vizează o reuşită electorală pentru doi deputaţi şi un senator.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close