Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 Cristian Bușoi: "Este nevoie ca actul managerial în spitale să fie profesionalizat, cât mai departe de politică"

Cristian Bușoi: "Este nevoie ca actul managerial în spitale să fie profesionalizat, cât mai departe de politică"

Cristian Bușoi: "Este nevoie ca actul managerial în spitale să fie profesionalizat, cât mai departe de politică"
18 Noi 2016   •   15:46

Prim-vicepreşedintele PNL Cristian Buşoi a subliniat vineri că este nevoie ca actul managerial în spitale să fie profesionalizat.

"Eu nu cred că putem să tragem nişte concluzii cât de benefice sunt sau nu anumite lucruri doar la câteva zile de la OUG. În mod evident, este nevoie ca actul managerial în spitale să fie profesionalizat, cât mai departe de politică şi cât mai concentrat pe actul de management în sine", a afirmat Buşoi, într-o conferinţă de presă, întrebat cu privire la ordonanţa referitoare la ocuparea postului de manager în spitale.

El a amintit că în 2006 ministrul Sănătăţii de la acea vreme Eugen Nicolăescu a început o "operaţiune de a profesionaliza şi depolitiza actul de management şi de a concentra managerii pe ceea ce au de făcut şi nu pe multe alte activităţi didactice".

"Din păcate, de-a lungul timpului, prin schimbări frecvente ale Legii 95 şi cumva trecând pe lângă lege şi lăsând lucrurile să meargă înainte dintr-o inerţie s-a pierdut sensul iniţial şi într-un fel este bine că acum în legislaţie se spune mult mai clar care este perioada de timp şi care intervalul orar în care managerii pot să aibă şi alte activităţi în afară de management", a arătat Buşoi.

La rândul său, liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a amintit că la sfârşitul anului 2005 şi începutul anului 2006 au existat dezbateri publice pe tema managementului în spitale.

"Veţi vedea atunci că cei care se opuneau în primul rând erau cei pe care, la vremea respectivă, îi numisem mandarini, adică cei care în spitalele universitare, în mod deosebit, voiau ei să conducă spitalele din diverse motive. Unul dintre ei chiar s-a autointitulat faraon", a spus Nicolăescu, arătând că până în 2009 lucrurile au funcţionat, însă ministrul Sănătăţii de la acea vreme din partea PSD, Ion Bazac, a anulat prevederile restrictive pentru management.

El a subliniat că "ce face Guvernul Cioloş este o revenire la fondul iniţial al legii, la spiritul şi la faptul că ea în sfârşit trebuie să producă efecte normale pentru cetăţeni". "De ce trebuie să fie profesorii universitari manageri de spital, să se ocupe ei de cozile de mătură, de faptul că este igienă sau nu este igienă? Profesorul universitar, pentru că a ajuns profesor universitar, îl considerăm cel mai competent pe domeniul lui medical, să facă act medical, aceasta este treaba profesorului universitar. De aici încolo sunt vorbe", a conchis Nicolăescu.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close