Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 Prima reacție a lui Dacian Cioloș, în urma rezultatelor alegerilor parlamentare

Prima reacție a lui Dacian Cioloș, în urma rezultatelor alegerilor parlamentare

Prima reacție a lui Dacian Cioloș, în urma rezultatelor alegerilor parlamentare
Sursa foto: Foto: Facebook / Dacian Ciolos
12 Dec 2016   •   17:22

Premierul Dacian Cioloș are o primă reacție, după alegerile parlamentare din 11 decembrie. Premierul susține că va discuta cu partidul care a câștigat alegerile, adică cu cei de la PSD.

"Viitorul Guvern va avea legitimitatea necesară pentru stabilirea nivelului salariului minim pe economie, garantat în plată în anul 2017, în condițiile în care partidul care a câștigat alegerile din 11 decembrie 2016 și-a asumat nivelul salariului minim în programul de guvernare", a precizat premierul Dacian Cioloș în Consiliul Național Tripartit.

“Partidul care a câștigat alegerile și-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care și-a asumat-o politic. Dacă acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele și patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o  fără a avea vreo  analiză în spate”, a declarat primul-ministru Dacian Cioloș.

Premierul a mai transmis partenerilor sociali că, într-un alt context decât cel al alegerilor, guvernul actual ar fi stabilit nivelul salariului minim pe economie, garantat în plată pentru anul 2017, la un nivel apropiat de cel propus de confederațiile sindicale.

Șeful Executivului a mai spus că va discuta cu conducerea partidului politic care a câștigat alegerile pe mai multe teme de guvernare, între care și salariul minim, precizând că în acest moment are în vedere două scenarii. Dacă noul guvern se va instala până la sfârșitul anului, atunci va avea posibilitatea să își asume formal nivelul promis în programul de guvernare, iar dacă preluarea  guvernului se va face la începutul anului viitor, actualul guvern va aproba, în ultima ședință din 2016, o hotărâre prin care să mențină nivelul actual al salariului minim și în luna ianuarie 2017, urmând ca pentru restul anului să fie stabilit un alt nivel. Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligația să stabilească până la sfârșitul anului în curs, nivelul salariului minim garantat în plată pentru anul viitor.

În cadrul Comisiei de Dialog Social, care va avea loc joi, la Ministerul Muncii, se va discuta și pe marginea mecanismului transparent de stabilire a salariului minim, care este în prezent elaborat de o echipă de experți de nivel înalt, în cadrul unui contract finanțat de Comisia Europeană”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

×
Parteneri
Candidat la primarie, prins în flagrant când dădea șpagă
x close