Antena 3 CNN Actualitate Ei sunt cei din cauza cărora peste 200 de români au fost sechestraţi de poliţie la Cancun!

Ei sunt cei din cauza cărora peste 200 de români au fost sechestraţi de poliţie la Cancun!

S-a aflat misterul sechestrării a peste 200 de turişti români, reţinuţi timp de mai multe zile pe aeroportul mexican Cancun.

de Georgiana Adam    |   

Reamintim, oficialităţile mexicane au invocat o aşa numită "alertă colectivă de securitate migratorie" şi i-au reţinut, de la finele lunii ianuarie, pe pasagerii români ai mai multor curse aeriene, după ce le-au luat paşapoartele şi telefoanele mobile.

Presa internaţională relatează că autorităţile mexicane au blocat 79 de conturi bancare aparţinând mai multor indivizi, cetăţeni români, care făceau parte dintr-o grupare infracţională care se ocupa cu clonarea cardurilor bancare şi care opera în Cancun.

Potrivit organismului de investigare a criminalităţii financiare, UIF, indivizii aveau ca centru de operaţiuni staţiunea balneară Cancun, statul Quintana Roo, în zona mexicană a Caraibe, însă gruparea s-a extins şi în alte zone turistice.

Într-un comunicat de presă, UIF a menţionat că gruparea criminală acţiona prin modificarea ATM-urilor instalate în hoteluri, cărora le ataşa dispozitive de citire a datelor de pe cardurile bancare.

Banii retraşi cu cardurile clonate erau ulterior introduşi în circuitul financiar prin intermediul unor firme-fantomă înfiinţate de membrii organizaţiei.

Operaţiunea Caraibe: Anihilarea, cu ajutorul FBI, a unei reţele româno-mexicane de infractori 

Numită "Operaţiunea Caraibe", acţiunea, la care a colaborat şi poliţia federală din SUA, FBI, s-a soldat cu blocarea pe scară largă a conturilor a numeroşi membri ai grupării infracţionale, precizează UIF.

Anchetatorii au analizat câteva sute de tranzacţii suspecte, în valoare de aproximativ 16,5 milioane de dolari, precum şi extrase de cont aferente unui număr de peste 500 de operaţiuni cu o valoare de circa 6 milioane de dolari.

Totodată, UIF a examinat operaţiuni internaţionale prin intermediul cărora au fost virate sume în valoare de 12,3 milioane de dolari. În alte peste 300 de transferuri au fost încasaţi 11,3 milioane de dolari.

Conform investigatorilor, membrii reţelei au mai emis şi aproape 2.000 de cecuri iar în cadrul a câteva mii de tranzacţii, ei au rulat sume la nivelul a peste 100 de milioane de dolari.

"Graţie muncii de investigaţie a cabinetului de securitate, a Centrului Naţional de Informaţii din cadrul Secretariatului pentru Securitate şi Protecţie a Cetăţeanului, a Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi a UIF, s-a reuşit identificarea unei grupări infracţionale din care făceau parte îndeosebi indivizi cu naţionalitate română şi mexicană", au precizat autorităţile mexicane.

Cinci din români din cei peste 200 blocaţi la Cancun au fost returnaţi în ţară

Turiștii români blocați de autorităţi pe aeroportul din Cancun au fost lăsați, joi, să intre în Mexic, cu excepția a 5 cetățeni români.

Aceştia au fost opriţi din cauza existenței unei alerte de securitate individuale, a anunțat, joi, Ministerul de Externe.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a spus la Antena 3 că a obţinut din partea omologului său mexican promisunea că autorităţile acestei ţări nu vor mai da curs "alertelor de securitate colectivă", din cauza cărora au fost sechestraţi iniţial toţi turiştii români ajunşi în ultima săptămâna în staţiunea turistică mexicană.

Foto: Intervenţie a poliţiei mexicane (foto principală); turişti blocaţi de autorităţi la Cancun (foto galerie)
 

Subiecte în articol: Cancun romani
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei