„Restaurante Botín” din capitala Spaniei, Madrid, a fost deschis în 1725 de un bucătar francez pe nume Jean Botín și de soția sa asturiană, cu intenția de a lucra pentru un nobil de la Curtea Regală spaniolă. Astăzi, restaurantul este condus de a treia generație a familiei Gonzalez, Antonio și Jose Gonzalez, potrivit Guinness World Records.
Situat în inima Madridului, pe Calle de Cuchilleros, în apropiere de Plaza Mayor, restaurantul are acum patru etaje care păstrează interioarele originale din secolul al XVIII-lea, precum și cuptorul original cu lemne de foc.
Existența clădirii care adăpostește în prezent Restaurante Botín datează din 1590, odată cu transferul temporar al Curții Regale la Valladolid, în nordul Spaniei, de către Felipe al III-lea. În acel moment, proprietarul clădirii a solicitat ceea ce se numea „scutire de privilegiul oaspeților”, document care există și astăzi. După plata unei anumite taxe, această scutire permitea tuturor proprietarilor unei clădiri cu mai mult de un etaj să nu fie nevoiți să găzduiască oaspeți de la Curtea Regală atunci când vizitau Madridul.
În 1606, Curtea Regală s-a întors la Madrid, iar în 1620 au început lucrările de renovare în Plaza Mayor din apropiere (vechea Plaza del Arrabal), iar zona a devenit o enclavă comercială a orașului, străzile fiind pline de cizmari, tăbăcari, metalurgiști și alții. Străzile de astăzi poartă numele întreprinderilor care au existat odată acolo: „Ribera de Curtidores”, „Plaza de Herradores” și „Calle de Cuchilleros”, unde se află Restaurante Botín.
Istoria Botin a început cu un mic han
În 1725, Jean Botín și soția sa au deschis un mic han și au renovat parterul închizând arcada existentă, ale cărei dovezi pot fi văzute astăzi.
Este curios de observat că, până în secolul al XVIII-lea, hanul nu avea voie să vândă carne, vin sau mâncare, ci doar ceea ce aduceau oaspeții și care era apoi gătit la fața locului, un obicei spaniol la acea vreme.
Jean Botín și soția sa nu au avut urmași , astfel încât restaurantul a fost preluat de nepotul doamnei Botín și de atunci restaurantul poartă numele de „Sobrino de Botín” („Nepotul lui Botín”).
După alte renovări la parter (în secolul al XIX-lea), restaurantul a fost preluat de familia Gonzalez (Amparo Martin și Emilio Gonzalez) în secolul al XX-lea, care sunt proprietarii actuali.