Antena 3 CNN Sport Off Sport Cele mai importante cluburi de fotbal din Spania, sub lupa Fiscului. Probleme mari pentru Real Madrid și FC Barcelona

Cele mai importante cluburi de fotbal din Spania, sub lupa Fiscului. Probleme mari pentru Real Madrid și FC Barcelona

Real Madrid, FC Barcelona şi alte trei mari cluburi de fotbal din La Liga au primit notificări din partea fiscului spaniol, care încearcă să recupereze 52 de milioane de euro, a anunţat vineri ziarul online El Confidencial, citat de AFP. 

Potrivit acestei publicaţii, celelalte trei cluburi vizate sunt Atletico Madrid, Sevilla şi Valencia. 

Administraţia fiscală le reproşează cluburilor că au plătit direct comisioanele agenţilor de jucători la transferuri, comisioane ce ar fi trebuit plătite de fotbalişti, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de acest dosar, fără a confirma identitatea cluburilor implicate şi sumele evocate. 

Pentru fisc, aceste sume plătite de cluburi sunt în realitate remuneraţii indirecte, iar fotbaliştii ar fi trebuit să le declare în calitate de impozit pe venit. 

El Confidencia scrie că fiscul încearcă să recupereze de la Real Madrid şi FC Barcelona 11, respectiv 12 milioane de euro, corespunzând unor deduceri ce nu ar fi trebuit să se aplice, sume însoţite de amenzi de 5 şi 7 milioane de euro. Atletico Madrid ar trebui să restituie 4 milioane de euro şi se expune unei amenzi de 2 milioane. 

Contactată de AFP, Liga spaniolă de fotbal profesionist nici nu a confirmat, nici nu a dezminţit aceste informaţii. 

Serviciul său de comunicare a amintit eforturile depuse pentru a reduce datoria la stat a cluburile din primele două divizii ale campionatului Spaniei. Datoria era de 230 de milioane de euro la 1 septembrie, faţă de circa 650 de milioane de euro la începutul lui 2013, într-un moment când Spania traversa o criză economică foarte dureroasă. 

Real şi Barca erau în 2015 cele două cluburi din Europa cu cele mai mari cifre de afaceri, conform raportului anual al cabinetului de experţi Deloitte, având venituri de 577 de milioane de euro, respectiv de 560 de milioane de euro. 

Fiscul combate de mai mulţi ani încercările de "optimizare fiscală" din lumea fotbalului, mai ales în ce priveşte veniturile uriaşe legate de drepturile de imagine. 

Actuali sau foşti jucători de la FC Barcelona, argentinienii Lionel Messi şi Javier Mascherano, brazilianul Adriano şi chilianul Alexis Sanchez au fost în colimatorul fiscului şi al justiţiei. Ultimul pe listă este camerunezul Samuel Eto'o, pentru care parchetul a cerut recent pedepse cu închisoarea care ar ajunge, cumulate, la 10 ani şi jumătate de închisoare, precum şi o amendă de 14,3 milioane de euro. 

Subiecte în articol: Spania La Liga fisc FC Barcelona Real Madrid
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"