Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Comisia Europeană aprobă noi importuri de porumb modificat genetic pentru utilizarea ca aliment și ca hrană pentru animale

Comisia Europeană aprobă noi importuri de porumb modificat genetic pentru utilizarea ca aliment și ca hrană pentru animale

B.N.
1 minut de citit Publicat la 17:00 09 Apr 2025 Modificat la 18:23 04 Iun 2025
Comisia Europeană autorizează utilizarea porumbului modificat genetic sigur pentru alimentație și furaje Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a autorizat miercuri trei tipuri de porumb modificat genetic pentru alimente și hrană  animală la recomandarea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

În urma evaluării științifice favorabile a EFSA, Comisia a autorizat trei tipuri de porumb modificat genetic pentru pentru utilizarea ca aliment și ca hrană pentru animale. Potrivit comisiei, acest porumb este la fel de sigur ca cel cultivat convențional.

"Acest porumb a fost supus unei proceduri de evaluare cuprinzătoare și riguroasă, care asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și animale, precum și a mediului. Deciziile Comisiei permit doar importul acestor porumburi modificate genetic pentru a fi utilizate în alimente și furaje, dar nu și cultivarea lor în UE," potrivit Comisiei.

Autorizațiile sunt valabile timp de zece ani, iar orice produs obținut din acest porumb modificat genetic va fi supus normelor stricte de etichetare și trasabilitate ale UE, arată comunicatul Comisiei.

Obligația legală de a lua o decizie cu privire la aceste autorizații i-a revenit Comisiei Europene după ce statele membre nu au ajuns la o majoritate calificată în favoarea sau împotriva importului acestor tipuri de porumb.

Comisia Europeană autorizează periodic tipuri de porumb modificat genetic pentru ultilizarea în hrana umană și animală. Ultima astfel de autorizație a fost emisă în iulie 2024.

Citește mai multe din Uniunea Europeană
» Citește mai multe din Uniunea Europeană
TOP articole