Antena 3 CNN Externe Mapamond Îngrijorare mare în Italia, unde restaurantele au rămas fără trufe: Ne întoarcem cu 40 de ani în urmă

Îngrijorare mare în Italia, unde restaurantele au rămas fără trufe: Ne întoarcem cu 40 de ani în urmă

N.B.
1 minut de citit Publicat la 10:37 05 Feb 2025 Modificat la 10:37 05 Feb 2025
Vânătorii de trufe din Italia nu îşi pot explica în totalitate lipsa de trufe de anul acesta în condiţiile în care sezonul a început sub cele mai bune auspicii, cu multă ploaie și prima vreme rece. Sursa Hepta

Vânătorii de trufe din Italia lansează un semnal de alarmă după ce sezonul s-a încheiat la 31 ianuarie 2025 cu un bilanţ îngrijorător. Aceştia spun: "Trebuie să ne întoarcem la 40 de ani în urmă, la 1984, pentru a ne aminti de un sezon de trufe atât de nereușit, noi, vânătorii de trufe, suntem disperați"

Vânătorii de trufe din Italia nu îşi pot explica în totalitate lipsa de trufe de anul acesta în condiţiile în care sezonul a început sub cele mai bune auspicii, cu multă ploaie și prima vreme rece, coincizând cu începerea Târgului Internațional de Trufe Albe, pe 12 octombrie. Primul preț, în jur de 350 de euro pe hectogram, a fost printre cele mai scăzute din ultimii ani, caracterizaţi de o secetă puternică.

Expertul în trufe Stelvio Casetta a declarat pentru Corriere della Sera: "Am simțit un entuziasm uşor, dar în scurt timp trufele au dispărut de pe dealurile noastre. De la mijlocul lunii noiembrie au fost aproape imposibil de găsit și astfel prețurile au crescut vertiginos, depășind 6.000 de euro kilogramul".

Specialiştii iau în calcul două motive pengtru penuria de trufe. Primul este legat de creşterea bruscă a temperaturilor la un moment dat, al doilea este mai priculos şi mai îngrijorător pentru că este legat de criza climatică. Astfel, după doi ani de secetă un sezon cu numeroase evenimente de precipitații nu este suficient şi nici nu se poate estima dacă daunele aduse mediului sunt acum ireversibile sau nu.

Un întreg sector în valoare de 250 de milioane de euro și mii de locuri de muncă este în pericol. Vânătorii de trufe cer măsuri urgente de la autorităţi care să le ofere ajutoare financiare pentru a depăşi criza.

Criza trufelor se regăseşte şi în restaurante care anunţă multe dintre ele lipsa celui mai iubit și dorit produs, simbol al luxului şi unul dintre cele mai iubite și solicitate produse din lume, de la New York până la Singapore.

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole