Antena 3 CNN Actualitate Inedit “Marea subterană”, fenomen rar în România. Erupția apei minerale naturale carbogazoase, surprinsă în imagini

“Marea subterană”, fenomen rar în România. Erupția apei minerale naturale carbogazoase, surprinsă în imagini

Societatea Națională a Apelor Minerale a publicat un film de la o sursă din județul Suceava. Erupția apei minerale naturale carbogazoase din sonda hidrogeologică F6 – Dorna Candrenilor este un fenomen rar, iar imaginile sunt spectaculoase

de Mia Lungu    |   

Apa minerală naturală ia naștere odata cu migrarea spre adancuri a apelor de suprafață, provenite în mare parte din precipitații și care, în drumul lor, întâlnesc o rocă de tip colector, care favorizează acumularea acestora, formând o “mare subterană” denumita acvifer, anunță Societatea Națională a Apelor Minerale pe pagina de Facebook.

"Acviferele pot fi exploatate prin emergențe naturale (izvoare) sau prin foraje. În cazul de față, acviferul subteran este exploatat prin mai multe sonde hidrogeologice, dintre care sonda F6 – Dorna Candrenilor pare sa fie cea mai interesantă datorită caracterului eruptiv.

Acest fenomen impresionamt are loc în prezenta dioxidului de carbon, care migrează din adâncuri spre suprafață, pe sistemele de falii și fisuri   locale.

Erupțiile din sonda F6, situată în localitatea Dorna Candrenilor, sunt generate de fluxul dioxidului de carbon, care are loc în două faze: faza activă, atunci cand are loc erupția apei din sondă, și faza inactivă, atunci când apa din sondă se retrage până la o anumită adâncime, de la care incepe creșterea nivelului acesteia.

Erupția surprinsă în data de 29.03.2022 a fost destul de violentă, coloana de apă masurând aproximativ 12m înălțime", se arată în mesajul publicat pe Facebook.

Subiecte în articol: marea subterană fenomen rar eruptie
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat