Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pericolul ascuns în piscinele verii. Avertismentul doctorului Carmen Dorobăţ

Pericolul ascuns în piscinele verii. Avertismentul doctorului Carmen Dorobăţ

Atenţie la piscine! Medicii ne sfătuiesc să fim atenți unde ne scăldăm, deoarece pericolul infecţiilor este mult mai mare în această perioadă.

de Alexandra Dima    |   

Este bine să ştiţi că infecțiile urinare din timpul verii sunt din cauza căldurii excesive, care deshidratează organismul mai mult decât în alte anotimpuri şi totodată ajuta bacteriile să se înmulţească în vezica urinară. Un alt factor major care contribuie la infecțiile urinare din timpul verii este îmbăierea în ape nu tocmai curate. Iată sfaturile medicului Carmen Dorobăţ pentru a evita infecțiile urinare de vară. 

”Infecțiile urinare "de vară", sunt infecții date de germeni, de bacterii care de regulă nu pun probleme din punct de vedere al antibioticului, pentru că nu sunt date de bacterii din acelea multirezistente, cum sunt cele din spital.

Sunt bacterii care pot fi luate din ape insalubre, de exemplu, dacă facem baie într-un lac, într-un iaz, într-o piscină necontrolată din punct de vedere medical, cam de aici am putea să ne gândim că facem în sezonul de vară infecții urinare”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț pentru DC Medical.

Care sunt simptomele cele mai frecvente

Simptomele infecțiilor urinare diferă în funcție de unde sunt localizate. Când vine vorba de infecții urinare joase/inferioare – uretrite și cistite -simptomele pot fi multiple.

”Febră, de regulă. Am avut o pacientă care a venit fără febră. De regulă apare febră, dar ea a venit fără febră, proaspăt întoarsă dintr-o zonă unde, într-adevăr,  făcuse baie în piscină și care avea numai o senzație de disconfort în zona vezicii urinare, care putea să fie confundată, de exemplu, cu ceea ce noi numim, pe înțelesul tuturor, nisip în de vezica urinară.

După toate investigațiile, s-a văzut că, într-adevăr, era o infecție urinară, că o astfel de bacterie, care nu a prezentat o sensibilitate deosebită și am tratat-o cu un antibiotic uzual, conform antibiogramei”, a mai explicat medicul.

Tratamentul infecțiilor urinare

Medicul urolog va stabili tratamentul în funcţie de tipul infecţiei urinare şi gravitatea afecţiunii. În general, această afecţiune este tratată cu antibiotice (inclusiv injectabile), dar există şi alte medicamente pentru infecţia urinară.

Infecţia urinara este cauzată de prezenţa bacteriilor, prin urmare simptomele se ameliorează cu antibiotice. Cel mai bun antibiotic pentru infecţia urinara şi durata de tratament se stabilesc în urma rezultatelor de laborator, ale analizelor de urină.

Cu alte cuvinte, tratamentul este stabilit în funcţie de germenul cauzator, acesta fiind identificat în urocultură. De asemenea, antibiograma stabileşte la ce antibiotice răspunde specia bacteriană respectivă.

În plus, se recomandă consumul de lichide. Urinarea frecventa înseamnă eliminarea pe cale normală a bacteriilor.

Infecțiile urinare simple

Infecțiile simple ale vezicii urinare se dezvoltă atunci când bacteriile migrează în vezică. Datorită structurii sistemului urinar feminin, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații la aceste infecții. La femei, deschiderea către uretra (de unde iese urina) este aproape de rect. Prin urmare, bacteriile pot migra din rect, unde numărul bacteriilor este ridicat, în zona din jurul vaginului și uretrei.

De acolo, este o călătorie scurtă (4 centimetri) prin uretra până la vezică. Raportul sexual poate propulsa aceste bacterii în vezică, deci există un risc crescut de infecții ale vezicii la femeile active sexual.

Citește continuarea pe DC Medical.

 
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei