Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN S-a aflat motivul surpării străzii din Slănic Prahova | Concluziile raportului prelimiar, după analiza în teren

S-a aflat motivul surpării străzii din Slănic Prahova | Concluziile raportului prelimiar, după analiza în teren

Craterul format după surparea străzii din Slănic Prahova se adânceşte de la o zi la alta. Autorităţile au venit cu raportul preliminar de la faţa locului, însă în continuare nu se ştie dacă oamenii se pot întoarce în casele lor în siguranță.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Apr 2024   •   20:45

De aproape o săptămână, mai multe persoane stau la hoteluri sau la rude din cauza situației din Slănic. Între timp, autorităţile au lansat un scandal politic pentru a găsi vinovații pentru această situaţie critică. 

Motivul pe scurt al acestor surpări ar fi infiltrațiile de apă și lucrări recente în zonă.

"Eu văd în Slănic șanțuri pline de apă care după prezența dumneavoastră încep să se betoneze.

Văd că Primăria Slănic vine cu adrese către cei care au efectuat lucrări în zonă și le spune reparați că sunt pline de apă, reparați că e dezastru în zonă și este enumerată strada respectivă și vreau să știu dincolo de orice speculație, dacă aceste lucrări s-au făcut în conformitate cu legea.

Mă refer la mai multe tipuri de lucrări. Însă principalele lucrări care s-au efectuat în zonă, în ultima perioadă, sunt acele lucrări pentru rețeaua de gaze care din nefericire, trec exact pe deasupra acestei surpări, acum pe dedesubt și despre care Primăria a notificat în mai multe rânduri Consiliul Județean să dispună de urgență repararea lor.

Prefectul județului Prahova, acuzații la adresa Consiliului Judeţean

Astăzi Consiliul Județean a aprobat o hotărâre prin a care acordă într-un mod incredibil, halucinant, peste 90% din fonduri unei singure primării, de o singură culoare politică. Orașul Slănic nu primește niciun ban. Are o solicitare făcută ieri în disperare de cauză. Cu siguranță le-am promis celor din Slănic că Guvernul României nu îi va lăsa, că vom încerca la nivelul instituției prefectului să elaborăm o hotărâre de Guvern și să fie ajutați.

Ei nu au acești bani. E o situație critică. S-a spus că oamenii ăștia nu au făcut nimic pe surparea anterioară. Ei bine, surparea anterioară de pe strada Florilor și strada Curcubeului a fost deja un studiu geotehnic făcut de primărie acolo. Și cred că problema se va rezolva în curând.

Ca o picanterie, este inadmisibil ca să ni se spună de către un reprezentant al Consiliului Județean Prahova, astăzi, în ședința de comitet județean pentru situații de urgență, că ar trebui să dăm stâlpul și copacul jos și i-am spus dacă erați la fața locului, știați că a fost dat", a spus prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu.

Motivul surpării străzii din Slănic Prahova | Concluziile raportului prelimiar după analiza în teren 

Potrivit raportului preliminar, rezultatele obținute de IGR şi INCDFP în urma investigațiilor efectuate în zona Slănic Prahova în perioada 27-29.04.2024 au concluzionat că motivul surpării străzii din Slănic a fost cauzat, probabil, de efectul acțiunii apei care circulă prin subsol pe sub stratul de asfalt și spală agregatul care îl susține.

Apa respectivă poate proveni din surse diferite, cauze naturale sau surse datorate activității antropice:

  • Apa provenită din precipitații, din acviferele de adâncime mică sau din scurgerile de pe versanți. * Apa care circulă pe văile formate de circulația apei pe acoperișul masivului de sare.
  •  Apa provenită din diferite surse antropice, precum avarierea conductelor orășenești de apă sau canalizare.

Surparea de teren din orașul Slănic Prahova nu este datorată unei activități seismice, iar în urma măsurătorilor seismice efectuate cu stații portabile nu s-au înregistrat microseisme datorate activităţilor naturale.

De asemenea, măsurătorile de rezistivitate electrică arată faptul că surparea actuală nu pare a fi cauzată de fenomene de mare adâncime legate de prezența masivului de sare, însă pentru a prevedea din timp efectele distructive produse la suprafață de evoluția proceselor geologice invizibile caracteristice prezenței în adâncime a masivului de sare (coroborate cu tendința generală de tasare evidențiată de datele din Sentinel-2), se recomandă urmărirea evoluției în timp a acestor procese prin efectuarea unor măsurători periodice de rezistivitate electrică pe același amplasament şi extinderea investigațiilor pe un areal mai extins.

×
Subiecte în articol: drum surpat Slanic Prahova raport teren
Parteneri
Candidat la primarie, prins în flagrant când dădea șpagă
x close