Antena 3 CNN Externe Aprobarea PNRR-ului Ungariei, o nouă amânare. Viktor Orban, pus la colț pentru nerespectarea statului de drept

Aprobarea PNRR-ului Ungariei, o nouă amânare. Viktor Orban, pus la colț pentru nerespectarea statului de drept

Executivul Uniunii Europene și-a încălcat propriul termen pentru semnarea miliardelor de euro din PNRR-ul Ungariei, întârzându-și decizia în încercarea de a câștiga concesii din partea Budapestei, în privința statului de drept, conform Reuters.

de Alexandru Negrici    |   

Ungaria urmează să primească 7,2 miliarde de euro, menite să stimuleze creșterea economică, afectată de pandemia de coronavirus.

Fondurile vor începe să curgă odată ce Comisia Europeană acceptă PNRR-ul Ungariei, menit să asigure tranziția digitală și ecologică, printre alte obiective.

Cu toate acestea, Comisia folosește banii ca pârghie pentru a împinge Ungaria spre respectarea statului de drept, domeniu în care premierul tot mai autoritar, Viktor Orban, s-a ciocnit în UE, din mai multe privințe.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei a declarat, luni, că analizează în continuare planul prezentat de Budapesta și ar putea propune o întârziere mai lungă, de ordinul „lunilor, mai degrabă decât zilelor” pentru a decide cu privire la acesta.

Comisia dorește de multă vreme ca Ungaria să își îmbunătățească procesul de achiziții publice pentru a combate „neregulile sistemice” - sau frauda.

Orban și-a înfuriat mulți dintre colegii săi din UE în ultimele săptămâni cu o nouă legislație care interzice materiale considerate a promova homosexualitatea, cea mai recentă dintr-o serie de legi considerate discriminatorii și care restricționează drepturile oamenilor.

Budapesta s-a ciocnit cu UE în mai multe ocazii cu privire la tratamentul lui Orban asupra imigranților și a homosexualilor, precum și a înăspririi limitelor în jurul libertății mass-media, a cadrelor universitare și a judecătorilor.

În timpul acesta, Orban vrea să fie privit drept un cruciat pentru ceea ce spune că sunt valori tradiționale creștine, care sunt sub presiunea Occidentului mult prea liberal, pentru gusturile sale.

Subiecte în articol: Ungaria PNRR
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România