Antena 3 CNN Externe Mapamond Slovacia va permite vânzarea cărnii de urs brun. Care sunt condiţiile

Slovacia va permite vânzarea cărnii de urs brun. Care sunt condiţiile

Andrei Paraschiv
2 minute de citit Publicat la 18:47 28 Mai 2025 Modificat la 18:47 28 Mai 2025
Populaţia de urşi în Slovacia este estimată la aproximativ 1.200 de exemplare. Foto: Getty Images

Guvernul slovac a anunţat că va pune la dispoziţia restaurantelor carnea urşilor ucişi în mod legal, după ce a aprobat sacrificarea a 350 de urşi deoarece reprezentau un pericol pentru populaţie. Orice restaurant care va servi carnea de urs va avea nevoie de un certificat CITES, scrie Agerpres.

"De acum înainte, dacă sunt eliminate exemplarele problematice, şi dacă pot fi folosite pentru consum, acestea vor fi oferite unităţilor de alimentaţie publică. Vom oferi fiecare exemplar capturat care îndeplineşte condiţiile pentru consum. De ce? Întrucât carnea de urs este comestibilă", a scris pe Facebook secretarul de stat slovac pentru Mediu, Filip Kuffa.

Totuşi, pentru comercializarea cărnii de urs brun, animal protejat în Europa pentru că este considerat o specie ameninţată, va fi necesară obţinerea unui certificat de excepţie.

"Oricine doreşte să vândă carne de urs brun sau să ofere preparate din aceasta trebuie să obţină certificatul denumit CITES, certificat ce va garanta că produsul provine de la animale vânate legal şi că este lipsit de boli precum trichineloza", a explicat secretarul de stat.

De la un urs de 160 de kilograme pot fi obţinute aproximativ 80 de kilograme de carne, din care se pot prepara fripturi sau tocăniţe. Grăsimea de urs poate fi de asemenea folosită la gătit sau în unguente medicinale. Măsura anunţată de guvernul slovac vine după ce a fost descoperit un restaurant în munţii Tatra care servea ilegal preparate din carne de urs. Această unitate şi administratorul parcului natural unde erau vânaţi urşii au primit amenzi.

Guvernul slovac a autorizat, în aprilie anul trecut, uciderea a 350 de urşi bruni, după ce a declarat stare de urgenţă în toată ţara în urma unui atac soldat cu decesul unui bărbat în vârstă de 59 de ani, ultimul dintr-o serie de atacuri ale urşilor, unele fatale.

Populaţia de urşi în Slovacia este estimată la aproximativ 1.200 de exemplare. Scăparea de sub control a creşterii numărului urşilor concomitent cu degradarea habitatelor naturale sunt principalele cauze ale apariţiilor tot mai frecvent ale urşilor în zonele urbane, unde vin în căutarea hranei.

ONG-ul Greenpeace Slovacia şi alte organizaţii de mediu au criticat dur decizia guvernului de la Bratislava de a sacrifica urşi bruni, susţinând că această decizie nu ţine cont de dovezile ştiinţifice şi pune în pericol conservarea biodiversităţii. Aceleaşi ONG-uri mai susţin că apariţia acestor animale în zonele locuite survine adesea din cauza gestionării necorespunzătoare a deşeurilor şi a alimentelor şi că ar exista metode neletale şi eficiente pentru a preveni incidentele.

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole