Antena 3 CNN Externe Rusia anunță că SUA nu vor reveni în tratatul Cer Deschis

Rusia anunță că SUA nu vor reveni în tratatul Cer Deschis

Statele Unite au informat Rusia cu privire la faptul că Washingtonul nu revine în cadrul Tratatului ”Cer deschis” (”Open Skies”) de dezarmare, care autorizează o supraveghere aeriană paşnică a ţărilor semnatare.

de Alexandra Ionescu    |   

Decizia de a retrage SUA din pactul Cer Deschis a fost luată de administraţia lui Donald Trump anul trecut, însă Moscova şi-a exprimat speranţa că noul preşedinte Joe Biden va anula această decizie şi va readuce SUA în tratat.

În timp ce Rusia face la rândul său demersuri să părăsească tratatul, Casa Albă pare să menţină decizia adoptată anul trecut. Joi SUA au informat Rusia să nu vor readera la tratat, acuzând Rusia de încălcarea lui, acuzaţie pe care Moscova o respinge.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că tratatul Cer Deschis pierde mult din utilitatea sa fără participarea Rusiei şi a SUA.

Tratatul Cer Deschis, încheiat în 1992 şi intrat în vigoare în 2002, a permis celor 34 de state participante să efectueze un anumit număr de zboruri de observare neînarmate deasupra teritoriilor lor.

Acordul s-a considerat a fi un pilon de încredere între membrii NATO şi Rusia. Dacă şi Rusia părăseşte acest tratat, după SUA, doar un singur tratat important privind controlul armelor va mai lega cele două puteri: acordul de dezarmare nucleară Noul START.

Cu puţin timp înaintea expirării sale în februarie, administraţia Biden şi guvernul de la Moscova au convenit prelungirea sa.

Noul START limitează arsenalele nucleare ale ambelor ţări la 800 de sisteme de livrare şi 1.550 de focoase nucleare operaţionale fiecare. 

Subiecte în articol: tratat international dezarmare
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are