Antena 3 CNN Life Un kilogram de sos pesto vândut cu 1.000 de euro. "Nu este un simplu sos, ci o experienţă care merită trăită"

Un kilogram de sos pesto vândut cu 1.000 de euro. "Nu este un simplu sos, ci o experienţă care merită trăită"

N.B.
1 minut de citit Publicat la 07:00 01 Mar 2025 Modificat la 07:00 01 Mar 2025
Sosul este produs pe baza unei rețete transmise de la bunica şi care la rândul ei se bazează pe cea originală promovată de asociaţia Confrăției Cavalerilor de Pesto, dar şi pe o selecție de ingrediente de elită. Sursa foto: Getty Images (poza cu caracter ilustrativ)

Sosul pesto genovez devine Haute Cuisine și ajunge la prețuri uluitoare, până la 1.000 de euro pentru un kilogram. 

Ideea îi aparţine lui Maurizio Viani, un om de afaceri din Imperia, Italia, care a lansat pe piață EPesto, o versiune exclusivă a unuia dintre cele mai cunoscute sosuri din lume.

Sosul este produs în baza unei rețete transmise de la bunica şi care la rândul ei se bazează pe cea originală promovată de asociaţia Confrăției Cavalerilor de Pesto, dar şi pe o selecție de ingrediente de elită. De fapt, fiecare ingredient al produsului EPesto este selectat cu atenție și grijă. Vorbim despre busuioc DOP de la Genova, Parmigiano Reggiano Veteris maturat timp de 15 ani, pecorino din Sardinia DOP maturat timp de 55 de luni, ulei de măsline extravirgin DOP, usturoi de la Vessalico și seminţe de pin culese manual de la San Rossore.

Pe lângă alegerea ingredientelor, Viani este foarte atent şi la folosirea unor anume instrumentele  în prepararea sosului: "Busuiocul este zdrobit în piatră, în timp ce seminţele de pin și restul ingredientelor sunt prelucrate în lemn. Testăm diferite tipuri de mojar pentru a evita stricarea rețetei și pentru a o face perfectă." O atenție aproape obsesivă la fiecare detaliu care face din EPesto ceva mai mult decât un simplu produs, ci o adevărată capodopera gastronomică.

Creatorul sosului pesto de lux a declarat pentru Corriere della Sera: "Scopul nostru este să creăm un pesto unic în lume, costul este justificat de calitatea materiilor prime și de metoda de prelucrare artizanală. Nu este un produs pentru toată lumea, ci conceput pentru cateringul gourmet și pentru cei care vor să experimenteze excelența. Nu este un simplu sos, ci o experienţă care merită trăită".

Există trei versiuni ale sosului pesto produs de respectiva firmă, cu trei game de preț diferite: 1000 de euro pentru un kilogram pentru vârful de gamă, 120 de euro pentru un kilogram pentru varianta cu Parmigiano Reggiano maturat timp de 10 ani și 90 de euro pentru un kilogram pentru cea cu Parmigiano Reggiano Vacche Rosse. 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole