Antena 3 CNN Externe Zelenski cere protecție pentru exilații din Belarus după moartea disidentului Șișov

Zelenski cere protecție pentru exilații din Belarus după moartea disidentului Șișov

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ordonat, miercuri, revizuirea măsurilor de securitate în cazul cetîțenilor belaruși aflați în exil pe teritoriul Ucrainei, în contextul asasinării disidentului Vitali Șișov.

de Alexandra Ionescu    |   

„Fiecare bielorus care poate deveni ținta criminalilor din cauza poziției politice publice trebuie să obțină o protecție specială și de încredere”, a menționat Zelensky într-un comunicat.

Zelensky a ordonat Ministerului de Interne și serviciului de securitate SBU să „elaboreze un algoritm clar pentru evaluarea posibilelor riscuri” pentru a „elimina orice amenințare pentru oameni”.

Un activist al opoziției din Belarus, Vitali Șișov, a fost găsit mort marți în capitala Ucrainei, la câteva ore după ce fusese dat disparut, iar autoritățile ucrainene suspectează un asasinat.

Acesta a fost gasit spânzurat într-un parc din orașul Kiev. Vitali Șișov era președintele asociației Casa Belarusă din Ucraina (BDU), o organizație care îi ajută pe disidenții belaruși să se stabilească în străinătate.

Cabinetul președintelui a mai afirmat că Zelenski “se așteaptă la o investigație cuprinzătoare în privința tuturor circumstanțelor care înconjoară moartea lui Șișov”.

Multi disidenți din Belarus s-au refugiat în exil, în principal în Ucraina, Polonia și Lituania, din cauza acțiunilor de reprimare comise de regimul Aleksandr Lukașenko.

Organizația Casa Belarusă din Ucraina (BDU) a acuzat regimul de la Minsk de comiterea asasinatului.

"Nu există niciun dubiu că este vorba despre o operațiune planificată a serviciilor secrete, pentru lichidarea unei persoane care era într-adevar un pericol pentru regimul din Belarus", a transmis organizația.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB