Antena 3 CNN Be EU Acord istoric între NATO și Uniunea Europeană. Documentul a fost modificat din cauza războiului din Ucraina

Acord istoric între NATO și Uniunea Europeană. Documentul a fost modificat din cauza războiului din Ucraina

Liderii UE și NATO au încheiat, marți, un "acord istoric" prin care se urmărește strângerea relațiilor de colaborare dintre cele două organizații.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Ian 2023   •   13:45

Este vorba despre o Declarație comună, semnată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Liderii Uniunii Europene și NATO au catalogat semnarea documentului drept un moment-cheie pentru securitatea și stabilitatea zonei euroatlantice.

Documentul este pregătit de mai mulți ani, dar declanșarea războiului din Ucraina a adus mai multe modificări în textul acestuia.

Conform Declarației comune, Uniunea Europeană și NATO se angajează să ducă la un nivel superior parteneriatul lor, prin utilizarea tuturor instrumentelor politice, economice și militare.

În cadrul conferinței de presă cu ocazia semnării celei de-a treia Declarații comune cu UE la sediul NATO din Bruxelles, Secretarul General al alianței militare, Jens Stoltenberg, a amintit momentul în care, în februarie anul trecut, liderii occidentali s-au întâlnit pentru a discuta situația creată de invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina.

"Președintele Putin a vrut să cucerească Ucraina în câteva zile și să ne divizeze. În ambele privințe, a eșuat în mod clar", a spus, marți, Stoltenberg.

În prezent, există 21 de state care fac parte atât din NATO, cât din UE.

Iohannis și Ciucă salută semnarea celei de-a treia Declarații NATO - UE

Premierul Nicolae Ciucă a salutat semnarea, marți, de către liderii NATO și UE a unui acord istoric prin care se dorește strângerea relațiilor de colaborare dintre cele două organizații.

"Salut călduros semnarea, astăzi, a celei de-a treia Declarații comune NATO - UE, care consolidează cooperarea transatlantică.

România își reafirmă convingerea că solidaritatea și cooperarea sunt elementele cheie pentru apărarea securității și valorilor noastre comune. Suntem mai puternici împreună!", a transmis premierul român.

Și președintele Klaus Iohannis a salutat semnarea celei de-a treia Declarații Comune NATO-UE, menționând că România susține cu tărie consolidarea securității și prosperității spațiului euro-atlantic, pe baza complementarității UE-NATO.

"Salut cea de-a treia Declarație comună UE-NATO (...) România susține cu tărie consolidarea securității și prosperității spațiului euro-atlantic, pe baza complementarității UE-NATO și a unei viziuni comune pentru un viitor pașnic”, a scris, marți, pe Twitter, Klaus Iohannis.

Sursa: Mediafax

Foto: Președintele Consiliului European, Charles Michel, și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close