Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană se pregătește să lase Rusia fără bani | Sunt vizate active de sute de miliarde de euro

Comisia Europeană se pregătește să lase Rusia fără bani | Sunt vizate active de sute de miliarde de euro

Comisia Europeană a propus, miercuri, confiscarea activelor ruse care au fost înghețate în urma invaziei în Ucraina.

Comisia Europeană se pregătește să lase Rusia fără bani | Sunt vizate active de sute de miliarde de euro
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Noi 2022   •   12:56

Bruxellesul explorează cu partenerii UE opțiuni legale de a compensa Kievul pentru pagubele aduse țării în urma războiului, transmite presa internațională.

Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și alte țări occidentale dezbat de luni de zile cum să sechestreze în mod legal activele rusești din străinătate, atât de stat, cât și private, care au fost anterior înghețate prin efectul sancțiunilor.

Problema este că în majoritatea statelor membre UE, sechestrarea bunurilor înghețate este posibilă legal numai în cazul în care există o condamnare penală.

Multe bunuri ale cetățenilor ruși aflați pe lista de sancțiuni sunt greu de sechestrat sau chiar de "înghețat", pentru că sunt înregistrate pe numele unor membri ai familiei sau ale altor persoane, ca paravan.

Șefa Comisiei Europene: "Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Rusiei"

"Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale ruse și am înghețat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruși", a declarat Ursula von der Leyen (foto), președintele executivului UE.

Ea a adăugat că, nu peste mult timp, UE și partenerii săi ar putea gestiona și investi aceste fonduri.

Încasările ar urma să meargă către Ucraina.

"Vom lucra la un acord internațional cu partenerii noștri pentru a face acest lucru posibil. Împreună, putem găsi căi legale de a ajunge la asta", a arătat von der Leyen.

UE ar urma să înființeze un tribunal special pentru crimele Rusiei în Ucraina

Ea a mai precizat că UE propune înființarea unui tribunal special, susținut de Națiunile Unite, "pentru a investiga și urmări penal crima de agresiune a Rusiei".

"Vom colabora cu CPI (Curtea Penală Internațională) și vom ajuta la înființarea unui tribunal special care să judece crimele Rusiei. Împreună cu partenerii noștri, ne vom asigura că Rusia plătește pentru devastările pe care le-a provocat, folosind în acest sens fondurile înghețate ale oligarhilor și activele băncii sale centrale", a mai precizat șefa Comisiei Europene.

Rusia afirmă că înghețarea rezervelor băncii sale centrale și a bunurilor cetățenilor săi sunt ilegale.

Moscova respinge acuzația că invazia Ucrainei - pe care o numește "operațiune militară specială" pentru dezarmarea vecinului său - ar echivala cu o agresiune armată ilegală.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close