Antena 3 CNN Campanii România la înălţime România la înălţime. Biserici din judeţul Sălaj

România la înălţime. Biserici din judeţul Sălaj

România la înălţime. Biserici din judeţul Sălaj
11 Iun 2014   •   13:46

Antena 3 a demarat o campanie de promovare a celor mai frumoase locuri turistice din România. Sigur că astfel de campanii s-au mai făcut, numai că aceasta este filmată în mod deosebit.

Toate cadrele sunt filmate cu o dronă, ceea care conferă o perspectivă deosebită monumentelor sau locurilor. Vor fi astfel prezentate zeci de obiective turistice de sus, prin imagini care te lasă fără cuvinte.

Biserica de lemn din Fildu de Sus se află în localitatea omonimă din judetul Sălaj. Aceasta este cea mai cunoscută biserică de lemn din Sălaj, studiată, publicată si considerată reprezentativă pentru regiune în numeroase lucrări de specialitate. Ea este renumită pentru coiful foarte ascutit peste acoperisul cu ape repezi si pentru pictura murală interioară de factură populară bine păstrată. Constructia este datată din 1727 însă este mai putin cunoscut faptul că în forma ei actuală ea este rezultatul unei lărgiri de la mijlocul secolului 19, care cuprinde în continuare si vechea biserică.

Începutul acestei biserici este fixat de pisania peste intrare care retine următoarele: "Să să stie si c[e]asta cine au fostu mesteri acesti sfi[n]te besiareci Freant Nicoaria din Agrigi si unulu din Chendre a Petri Brudului fecioru Gligorie. Ai de la Isus Hristos 1727".

Mesterii sunt cunoscuti si din inscriptia de la biserica de lemn din Ban, pe care o ridicaseră un an mai devreme. Cele două biserici au fost probabil asemănătoare, la Ban păstrându-se modelul original până la demolarea ei, la miljocul secolului 20.

Antena 3 şi ghidvideoturistic.ro promovează o Românie spectaculoasă, pe care cârcotaşii din străinatate nu o vor putea contesta. Cele mai frumoase locuri din ţara noastră vor putea fi văzute de la înălţime, filmate cu ajutorul dronelor.

×
Subiecte în articol: România la înălţime Salaj
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close