Antena 3 CNN Coronavirus Alexandru Rafila, despre un posibil nou val de COVID în România: "Virusul se transformă într-o viroză sezonieră"

Alexandru Rafila, despre un posibil nou val de COVID în România: "Virusul se transformă într-o viroză sezonieră"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţine că un nou val de COVID-19 în România este posibil, însă nu ar trebui să ne mai facem griji, deoarece infecţia cu noul coronavirus se transformă încet într-o viroză sezonieră.

Alexandru Rafila, despre un posibil nou val de COVID în România: "Virusul se transformă într-o viroză sezonieră"
Sursa foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru | Hepta
de Iulia Gorgorin    |    14 Mai 2022   •   21:49

Alexandru Rafila a declarat, sâmbătă, la Oradea, că un nou val de COVID-19 este posibil în România, însă în cazul se va întâmpla asta, virusul "nu va pune probleme mai ales că acum avem experienţă", iar infecţia cu noul coronavirul se transformă încet într-o viroză sezonieră.

"Eu am evitat să fiu tranşant, nu pentru că nu-mi place să fie tranşant, ci pentru că biologia este o ştiinţă şi o chestiune care este în continuă evoluţie. Opinia mea în momentul de faţă este că vor mai apărea îmbolnăviri, poate chiar un mic val, cum spuneţi dumneavoastră, dar care nu va avea impact asupra sănătăţii publice şi asupra capacităţii de apărare a asistenţei medicale.

Dar asta nu înseamnă că în anumite zone sau în anumite populaţii vulnerabile care nu au fost protejate prin vaccinare nu vor fi la risc. Deci încet, încet această infecţie se transformă într-o viroză sezonieră şi dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme mai ales că acum avem experienţă, suntem organizaţi şi am dezvoltat serviciile ambulatorii care previn supraîncărcarea spitalelor, a unităţilor de primiri urgenţe”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătății mai spune că ideal ar fi ca pacienții să nu mai fie transportați la UPU şi să fie investigați și tratați în ambulatoriu. Astfel, alte categorii de oameni care au nevoie de îngrijri, să poată beneficia de asistență medicală.

"Şi lucrul acesta, din păcate, s-a întâmplat. Am avut anul trecut un record de decese, la nivel naţional, nu numai din cauza infecţiei cu noul coronavirus, e adevărat în valul patru au murit 25.000 de persoane, dar am avut o mortalitate generală extrem de mare, care a depăşit cu 100.000 natalitatea.

Am avut un spor negativ de 100.000 de persoane în România datorită acestei mortalităţi ridicate şi, desigur, din cauza natalităţii care este redusă. Indicatorii demografici plasează România, alături de majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, într-o zonă de pericol în ceea ce priveşte evoluţia demografică”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Alexandru Rafila.

×
Parteneri
Horoscop 2 iunie 2023. Taurii se gândesc la cifre, Leii sunt îndrăgostiţi
x close