Antena 3 CNN Coronavirus Alexandru Rafila, despre medicamentul Remdesivir: "Cred că până în toamnă vom avea un rezultat al studiilor și ar putea fi dat spre aprobare"

Alexandru Rafila, despre medicamentul Remdesivir: "Cred că până în toamnă vom avea un rezultat al studiilor și ar putea fi dat spre aprobare"

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat ce beneficii ar putea avea tratamentul cu Remdesivir în lupta împotriva COVID-19.

Alexandru Rafila, despre medicamentul Remdesivir: "Cred că până în toamnă vom avea un rezultat al studiilor și ar putea fi dat spre aprobare"
Sursa foto: Antena 3
30 Apr 2020   •   21:20

"Este vorba despre două tipuri de studii care se vor desfășura în România. Acest studiu care aparține chiar companiei producătoare și un alt studiu care este organizat de OMS și care aduce și România în rândul celor circa 30 de state, majoritatea din Uniunea Europeană. Speranța există, dar trebuie să fim întotdeauna precauți atunci când facem astfel de aprecieri. În urmă cu 10-12 zile au apărut primele rezultate ale unui trial încheiat într-un spital din Chicago, unde succesul părea extraordinar de concludent. Pacienții cu forme grave ale bolii se vindecaseră în decurs de maxim șapte zile. Erau doar două cazuri de deces din cele 125 de cazuri care au fost incluse în acest studiu. Ulterior, însă, un studiu care nu a fost finalizat, în China, a furnizat niște rezultate contradictorii în legătură cu utilitatea acestui medicament. Însă, acel sit din China nu a finalizat studiul clinic, nu întrunea condițiile de finalizare. În cursul zilei de ieri au venit rezultate din alte două locații cu scheme terapeutice de cinci sau de zece zile. Au arătat rezultate încurajatoare, chiar dacă nu la același nivel cu cele din studiul de la Chicago. Acum rămâne să vedem. Însă trebuie să vă spun de ce se face o schemă de cinci zile și o schemă de zece zile. Se fac aceste scheme pentru că va fi o capacitate de producție limitată, iar dacă schema de cinci zile se dovedește a fi la fel de bună ca și cea de zece zile, atunci vor avea accea de două ori mai mulți pacienți la acest medicament", a afirmat profesorul pentru Observator.

Alexandru Rafila spune că vom afla cu certitudine cât de benefic este acest medicament la finalul studiului clinic.

"La sfârșitul acestui studiu clinic mare, ce cuprinde 4.000 de pacienți, organizat de firma care a produs acest medicament și la sfârșitul studiului organizat de OMS. Cred că până în toamnă putem să avem un rezultat final al acestor studii și cred că medicamentul ar putea intra în procedura de aprobare a Autorității Americane de specialitate", a explicat Rafila.

×
Subiecte în articol: OMS Remdesivir
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close