Antena 3 CNN Coronavirus Alexandru Rafila: Cu siguranță vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu

Alexandru Rafila: Cu siguranță vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu

Alexandru Rafila a vorbit joi seara, la Sinteza Zilei, despre vaccinul pentru COVID-19 si obligativitatea vaccinarii: "Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu. Nici pentru copii nici pentru altcineva. Încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă."

Alexandru Rafila: Cu siguranță vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    12 Noi 2020   •   22:05

"Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm de unul singur. Aceste vaccinuri sunt noi și, una este să discuți de vaccinul DTP, care este cunoscut de zeci de ani și se cunoaște foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacții adverse. Și altceva e să discuți despre un produs nou, despre care lumea nu știe nimic și care a trecut doar prin niște studii clinice", a mai spus doctorul Rafila, joi, în direct la Antena3.

"Acceptabilitatea pentru acest vaccin este de 50% din populație. Important este că, prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească. Dar aceasta e condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației, care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută.

Dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au avut probleme, nu au efecte adverse, devin protejați în fața bolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze.

Abordarea corectă o putem avea după ce aceste vaccinuri sunt evaluate și sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului. Până atunci, noi avem doar niște declarații ale companiilor producătoare, care au încheiat faza a treia a studiilor clinice, dar toate aceste documente urmează să fie evaluate de experți independenți de la EMA sau FDA din Statele Unite.

Deocamdată sunt doar declarații ale producătorilor și pe baza declarațiilor nu se pot administra vaccinuri", a concluzionat acesta.

Dr. Rafila: ar trebui să avem minim 80.000 de teste efectuate pe zi

Legat de capacitatea de testare, doctorul Rafila a făcut referire la numărul de teste efectuate zilnic în Italia, spunând că în țară noastră ar trebui să efectueze aproximativ o treime din câte teste fac italienii:

"În condițiile în care noi avem 10.000 de cazuri, ar trebui să avem minim 80.000 de teste efectuate pe zi. Cam asta ar trebui să fie capacitatea utilizată de testare."

 

×
Subiecte în articol: vaccin COVID-19
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close