Antena 3 CNN Coronavirus Semnal de alarmă tras de un specialist român: Suntem la o virgulă distanță de pandemie în cazul coronavirusului

Semnal de alarmă tras de un specialist român: Suntem la o virgulă distanță de pandemie în cazul coronavirusului

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României în Comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că suntem foarte aproape de momentul declarării pandemiei în cazul noului coronavirus.

Semnal de alarmă tras de un specialist român: Suntem la o virgulă distanță de pandemie în cazul coronavirusului
de M.Z.    |    03 Mar 2020   •   15:40

„În momentul de față, cu toate că OMS ezită să declare pandemia, eu trebuie să vă spun, și spun aici prima dată, condițiile sunt cele la care trebuie să ne gândim că discutăm despre o pandemie. Înseamnă că trebuie să ai transmitere pe trei continente. Nu e declarată, dar din punct de vedere faptic, nu vreau să alertez pe nimeni, dar așa este”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit gandul.ro.

„Asta spune regula OMS: când transmiterea este susținută pe trei continente, putem să discutăm despre pandemie. Suntem la o virgulă distanță (de pandemie – n.r.) pentru că avem Asia, cu câteva focare foarte serioase, Europa, unde Italia e afectată și numărul de cazuri noi se multiplică destul de rapid și în Franța și în Spania și Marea Britanie, și discutăm de continentul nord-american. În momentul în care o să avem clar lucru că acolo se transmite în comunitate, atunci o să ajungem în situația de pandemie”, a continuat medicul.

În ce priveşte situaţia de la noi, bilanţul românilor infectaţi a ajuns la patru astăzi, dintre care unul, respectiv primul român infectat, s-a vindecat.

Un bărbat din Timişoara a fost infectat cu coronavirus, testele în cazul său fiind pozitive. Potrivit primelor informaţii, bărbatul ar fi călătorit în acelaşi avion cu femeia din judeţul Timiş infectată cu coronavirus.

×
Subiecte în articol: coronavirus pandemie
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close