Antena 3 CNN Coronavirus Dr. Alexandru Rafila, dezvăluiri importante despre vaccinul împotriva COVID-19 în România

Dr. Alexandru Rafila, dezvăluiri importante despre vaccinul împotriva COVID-19 în România

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a făcut dezvăluiri importante despre vaccinul împotriva COVID-19 şi când va fi acesta disponibl în România.

Dr. Alexandru Rafila, dezvăluiri importante despre vaccinul împotriva COVID-19 în România
Sursa foto: Hepta
de Alin Tarnovschi    |    05 Dec 2020   •   09:55

Cele două vaccinuri împotriva COVID-19 de la Pfizer şi Moderna urmează să fie autorizate pentru comercializare de Agenţia Europeană a Medicamentului pe 25, respectiv 27 decembrie.

După ce vor primi undă verde, vaccinurile care au la bază tehnologia ARN vor putea ajunge în statele membre ale Uniunii Europene.

În România, primele vaccinuri vor ajunge, cel mai probabil, în ianuarie 2021, estimează prof. dr. Alexandru Rafila, într-un interviu exclusiv pentru republica.ro.

"Rămâne să vedem ce eficiență va avea vaccinul și cât la sută din populația vaccinată va fi protejată, pentru că mai pot interveni mici erori în administrare, de exemplu, și atunci eficiența poate fi uneori mai mică decât eficacitatea din studiul clinic care se realizează în conditii extrem de riguroase și standardizate", a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.

Primele vaccinuri împotriva COVID-19, până la finalul anului în Europa

"Din informațiile pe care le am, cele două vaccinuri care se bazează pe tehnologia ARN mesager vor fi autorizate până la sfârșitul anului, mai exact pe data de 25 decembrie vaccinul de la Pfizer și pe 27 decembrie vaccinul de la Moderna.

După ce Agenția Europeană pentru Medicamente - EMA va autoriza vaccinul, acesta va putea ajunge în statele membre UE.

Oricum disponibil va fi probabil într-o primă etapă vaccinul de la Pfizer, pentru că există deja un contract semnat pentru statele din Uniunea Euroneană.

Vaccinul de la Moderna, care are avantajul unor condiții mai ușoare de manipulare și de conservare, probabil că abia anul viitor va ajunge și în Uniunea Europeană, pentru că este rezervat inițial pentru piața SUA", a mai explicat dr. Rafila.

Prospectul vaccinului împotriva COVID-19 de la Pfizer

Noul vaccin va fi distribuit în două doze, administrate la o distanţă de 21 de zile şi ar urma să devină eficient în aproximativ 7 zile de administrarea celei de-a doua doze.

Potrivit prospectului, efectele secundare sunt împărţite pe trei categorii.

Efectele foarte comune pot să apară la peste o persoană din 10 şi constau în durere la locul injecţiei, oboseală, durere de cap, durere musculară, frisoane, durere a articulaţiilor, febră.

Efectele comune este posibil să se manifeste la cel mult o persoană din 10 şi se referă la inflamaţii la nivelul înţepăturii, roşeaţă la locul înţepăturii, greaţă.

×
Subiecte în articol: COVID-19 vaccin COVID-19
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close