Antena 3 Coronavirus Andrei Baciu, despre relaxările din 15 mai: "Încă nu putem spune că revenim la viața obișnuită"

Andrei Baciu, despre relaxările din 15 mai: "Încă nu putem spune că revenim la viața obișnuită"

de Georgiana Adam    |    13 Mai 2021   •   23:48
Andrei Baciu, despre relaxările din 15 mai: "Încă nu putem spune că revenim la viața obișnuită"
Sursa foto: Facebook / Andrei Baciu

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat, pe scurt, cum se schimbă viața românilor din acest weekend, când se relaxează măsurile impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Andrei Baciu a scris, joi seara, pe Facebook, noile reguli pentru perioada care urmează după data de 15 mai.

"Ce se schimbă din acest weekend: purtatul măștii nu va mai fi obligatoriu în aer liber, cu excepția zonelor aglomerate (stații de autobuz, piețe, târguri); se elimină carantina de noapte; programul magazinelor revine la normal", a scris Baciu.

Totodată, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat și ce măsuri se vor relaxa de la 1 iunie și ce se va schimba în viața românilor.

"Nunțile, botezurile și mesele festive se pot organiza în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu maximum 50 de persoane.

Dacă vin doar persoane vaccinate și organizatorul garantează acest lucru, atunci se renunță la restricționarea numărului de participanți.

În sălile de sport se aplică aceeași regulă: numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, atunci numărul poate să crească", a mai scris Baciu.

Secretarul de stat Andrei Baciu a ținut să precizeze că numărul reaxărilor va crește, pe măsură ce crește și numărul persoanelor vaccinate anti-COVID, informează Mediafax.

"Încă nu putem spune că revenim la viața obișnuită, însă facem pași importanți spre acest obiectiv. Vă îndemn ca de fiecare dată să fiți responsabili și să vă vaccinați!", a mai spus secretarul de stat din MS.

ℹ️ Primii pași spre #normalitate! Președintele Klaus Iohannis a avut astăzi o întâlnire la Palatul Cotroceni cu...

Publicată de Andrei Baciu pe Joi, 13 mai 2021

România renunță la mască din 15 mai

Klaus Iohannis a anunțat joi, într-o declarație de presă, primele măsuri de relaxare din România. Printre acestea se numără eliminarea măștii de protecție la exterior, dar și restricțiile de circulație pe timp de noapte.

Măsurile de relaxarea se vor aplica în patru etape: 15 mai; 1 iunie; 1 iulie și 1 august. La data de 15 mai se va renunța la masca de protecție și vor fi eliminate restricțiile de circulație pe timp de noapte.

Începând de la 1 iunie, președintele a anunțat că din 1 iunie, va putea crește capacitate de servire în restaurante, dar și de cazare în unitățile hoteliere.

"Aceste relaxări sunt condiționate de doi factori extrem de importanți. Pe de-o parte, de evoluția pandemiei și evident de măsurat prin rata de incidență și gradul de vaccinare.

Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare și trebuie să ne vaccinăm. Dau și câteva exemple concrete de relaxare, aceste măsuri au fost discutate astăzi, în întâlnirea pe care am avut-o.

Prima etapă de relaxare va avea loc în data de 15 mai, deci în weekendul care urmează, următoarea etapă este 1 iunie, apoi 1 iulie și 1 august.

Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior, cu câteva excepții. Rămân excepțiile din exterior unde trebuie să purtăm în continuare masca: piețele, târgurile sau stațiile de transport publice. În mijloacele de transport public masca va rămâne obligatorie cum va rămâne obligatorie în spațiile din interior.

A doua măsură este eliminarea restricțiilor de circulație noaptea și simultan se elimină orice restricții asupra programului agenților comerciali. Deci magazinele vor reveni la programul normal pe care l-au avut.

Tot din acest weekend, activitățile sportive, în aer liber, vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate. În interior, vom avea câteva relaxări care început majoritatea din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, de servire în restaurante", a declarat președintele Klaus Iohannis.

Măsuri de relaxare aplicate etapizat

Măsurile de relaxare vor fi aplicate în patru etape, după cum a precizat președintele:

  • 15 mai
  • 1 iunie
  • 1 iulie
  • 1 august

Măsuri aplicate din 15 mai

Măsurile de relaxare aplicate odată cu data de 15 mai sunt:

  • Renunțarea la mască în spațiile deschise, cu excepția locurilor aglomerate precum piețe, târguri și stații de transport în comun
  • Eliminarea restricțiilor de circulație pe timp de noapte
  • Activitatea agenților economici se va putea relua după programul obișnuit
  • Organizarea evenimentelor sportive, în aer liber, cu 25% din locuri ocupate

Relaxările care încep la data 1 iunie

Președintele Klaus Iohannis anunțat că primele măsuri de relaxare, la interior, ar urma să înceapă la data de 1 iunie. Astfel, odată cu această dată, în România se vor putea organiza evenimente private cu un număr de 70% de persoane în exterior și 50% de persoane în interior. În cazul în care, organizatorii garantează că toate persoanele prezente la eveniment sunt vaccinate anti-COVID, se va putea renunța la limita numărului de participanți.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close