Antena 3 CNN Coronavirus Abia aprobat în Uniunea Europeană, vaccinul AstraZeneca provoacă un nou scandal. Germania insistă ca aceşti oameni să nu îl utilizeze

Abia aprobat în Uniunea Europeană, vaccinul AstraZeneca provoacă un nou scandal. Germania insistă ca aceşti oameni să nu îl utilizeze

Comisia Europeană a dat curs, vineri, recomandării Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şi a decis autorizarea condiţionată în Uniunea Europeană a vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca la persoanele în vârstă de cel puţin 18 ani. Însă această decizie este respinsă în Germania.

Abia aprobat în Uniunea Europeană, vaccinul AstraZeneca provoacă un nou scandal. Germania insistă ca aceşti oameni să nu îl utilizeze
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    29 Ian 2021   •   22:10

Autoritatea germană pentru vaccinuri a reînnoit, vineri, recomandarea ca vaccinul AstraZeneca să nu fie utilizat în cazul persoanelor cu vârste de 65 de ani sau mai mari. 

"Vaccinul este recomandat în prezent doar pe baza datelor disponibile pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani", a menţionat sursa citată, care a insistat că "nu există date pentru a discuta eficacitatea acestui ser la persoanele cu vârste de 65 de ani şi peste".

Prerogativa autorizării efective în Germania revine Ministerului Sănătăţii, care urmează să decidă la începutul săptămânii viitoare. Presa internaţională estimează că Ministerul va ţine cont de opinia autorităţii naţionale pentru vaccinuri.

Anterior, mai multe publicaţii germane au scris că produsul realizat în colaborare de AstraZeneca şi Universitatea Oxford ar avea o eficacitate foarte redusă în cazul în care este administrat persoanelor vârstnice.

Handelsblatt și Bild: AstraZeneca, 8 - 10 la sută eficacitate în cazul vârstnicilor

Astfel, potrivit celor publicate de ziarele Handelsblatt și Bild, eficacitatea vaccinului firmei anglo-suedeze ar fi de 8% sau mai mică de 10% la persoanele cu vârste de 65 de ani sau peste.

Aceste susţineri au fost infirmare de AstraZeneca la începutul săptămânii.

Recomandările instituţiilor europene în cazul vaccinului AstraZeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului a invocat, în recomandarea de autorizare a vaccinului AstraZeneca, studiile clinice pe baza cărora au fost furnizate datele analizate.

Studiile au inclus 24.000 de persoane, dintre care jumătate au primit vaccinul, cealaltă jumătate primind placebo - substanţă fără efect farmaceutic.

În studiile clinice desfășurate au fost incluse predominant persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 ani, aspect care vine să susţină rezervele virusologilor germani.

Recomandarea pentru vaccinul AstraZeneca este de administrare a două doze la interval de 4-12 săptămâni la persoanele cu vârstă de peste 18 ani.
 

×
Subiecte în articol: astrazeneca Germania autorizare
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close