Antena 3 CNN Coronavirus Milioane de britanici vaccinați anti-COVID cu AstraZeneca riscă să nu intre în Europa

Milioane de britanici vaccinați anti-COVID cu AstraZeneca riscă să nu intre în Europa

Milioane de rezidenți britanici s-ar putea vedea în imposibilitatea de a intra în Europa, în ciuda faptului că s-au vaccinat, relatează Euronews.

Milioane de britanici vaccinați anti-COVID cu AstraZeneca riscă să nu intre în Europa
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    02 Iul 2021   •   15:07

Cei vizați au primit doze de AstraZeneca, vaccin aprobat de autoritățile din Uniunea Europeană.

Însă o problemă de natură birocratică le-ar putea interzice acestora călătoria de vacanță sau de afaceri, indică sursa citată.

UE utilizează o schemă de certificare a vaccinurilor numită Certificat Digital COVID valabil în Uniunea Europeană(EUDCC).

Scanarea certificatului pe aeroport sau la controlul frontierei terestre prezintă situația vaccinării titularului și permite intrarea în statul membru UE.

Procedura implică faptul că vaccinarea s-a făcut cu un produs aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Covidshield, fabricat în India și utilizat de autoritățile britanice sub brandul AstraZeneca

Deși serul AstraZeneca a fost de mult aprobat de EMA, o versiune a acestui vaccin, numită Covidshield și fabricată de Institutul Serologic din India, nu a primit aprobarea agenției europene.

Autoritățile din Marea Britanie au administrat populației peste 70 de milioane de doze de vaccin anti-COVID iar 5 milioane dintre acestea sunt vaccinuri Covidshield.

Covidshield este identic din punct de vedere chimic și oferă aceeași protecție anti-coronavirus ca și AstraZeneca.

Problema ține de faptul că guvernul britanic a utilizat dozele fabricate în Regatul Unit, Europa și India sub același nume, în ciuda faptului că versiunea Covidshield nu a fost aprobată de EMA.

Astfel, documentul digital generat de NHS (sistemul de sănătate britanic) în cazul celor vaccinați cu Covidshield/AstraZeneca nu va fi recunoscut de schema europeană de validare.

Mai multe state UE au introdus restricții suplimentare pentru călătorii din Marea Britanie

Loturile afectate poartă numerele 4120Z001, 4120Z002 și 4120Z003, menționate ca atare pe documentele digitale ale beneficiarilor.

Problema vine în contextul în care mai multe state europene au decis să impună britanicilor măsuri sporite de siguranță la intrarea în țară, din cauza răspândirii versiunii delta a coronavirusului.

Astfel, Italia, Spania, Portugalia, Franța, Germania și Malta au introdus teste suplimentare și plasarea în carantină a călătorilor din Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: britanici Europa astrazeneca
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close