Antena 3 CNN Coronavirus Campanie de fake news derulată prin mesaje, privind valabilitatea certificatelor de vaccinare COVID-19. Avertismentul lui Andrei Baciu

Campanie de fake news derulată prin mesaje, privind valabilitatea certificatelor de vaccinare COVID-19. Avertismentul lui Andrei Baciu

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a denunțat astăzi o campanie de fake news privind valabilitatea certificatelor de vaccinare COVID și subliniază că acestea se pot genera oricând din platformă, fără condiționare de oră sau zi.

Campanie de fake news derulată prin mesaje, privind valabilitatea certificatelor de vaccinare COVID-19. Avertismentul lui Andrei Baciu
Sursa foto: Pexels/Nataliya Vaitkevich
de Mia Lungu    |    29 Iul 2022   •   19:05

"FAKE NEWS: «Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00.» Foarte foarte mulți dintre noi am primit astfel de mesaje în ultimele zile. Este un fake news de proporții.", a scris Andrei Baciu, pe pagina sa de Facebook.

"Ce-i drept, un fake news sofisticat. Nu este o afirmație falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune.

Când spui că «astăzi până în ora 00.00 cine are două doze sau chiar trei și are certificatul covid expirat îl poate prelungi până pe 31.12.2022.», se poate foarte ușor înțelege că numai astăzi poți face asta. Certificatele digitale COVID se pot genera din platformă oricând, nefiind condiționate de oră sau zi.", a mai transmis secretarul de stat.

Acesta precizează că mesajul respectiv a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre în platforma certficat-covid.gov.ro de ieri până la această oră pentru a obține certificat nou, de teamă că nu își vor mai putea folosi certificatul.

„În România, certificatele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Pentru acele persoane care au certificate care au termen de valabilitate depășit, acestea își pot reemite certificatul în orice moment.

Deși acestea erau folosite în România până acum câteva luni, în prezent ele sunt utile numai în afara țării, în funcție de regulile din fiecare țară. Dacă o să călătoriți, e important să verificați care sunt regulile fiecărui stat. Nu uitați! E important să vă informați din surse oficiale”, încheie Andrei Baciu

×
Parteneri
Noua lege a pensiei: Procentele de creştere pe grupele de vârstă
x close