Antena 3 CNN Coronavirus Dr. Cătălin Apostolescu, Institutul Matei Balș: "Situația este critică, toate paturile ATI sunt pline, camera de gardă e plină"

Dr. Cătălin Apostolescu, Institutul Matei Balș: "Situația este critică, toate paturile ATI sunt pline, camera de gardă e plină"

Spitalele din România rămân fără locuri libere pe secțiile de Terapie Intensivă. Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală a vorbit la Antena 3 despre situația actuală din spitale și cum gestionează medicii criza paturilor ATI.

Dr. Cătălin Apostolescu, Institutul Matei Balș: "Situația este critică, toate paturile ATI sunt pline, camera de gardă e plină"
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    14 Mar 2021   •   10:31

Întrebat dacă există o strategie regională pentru redistribuirea pacienților pe secțiile ATI ale spitalelor, managerul de la Matei Balș a preferat să comenteze doar situația spitalului pe care îl administrează, precizând că dacă situația actuală va continua va trebui regândită întreagă strategie națională pentru gestionarea valului trei de infecții COVID-19.

Situația este critică în momentul de față. Toate paturile de Terapie Intensivă sunt pline. Deja s-au improvizat paturi și pe o altă secție. Avem deficit de personal de ATI.

Formele severe apar mult mai repede. Degradarea pacienților este rapidă. Boala apare la vârste din ce în ce mai tinere.

Lucrul cel mai grav este că în acest val al treilea boală s-a schimbat. Formele severe apar mult mai repede. Degradarea pacienților este rapidă. Și boala apare la vârste din ce în ce mai tinere.

Deja avem persoane de 30-40 de ani a căror stare necesită îngrijiri de Terapie Intensivă urgente. Uneori de pe o zi pe altă se produce agravarea. Se internează cu un necesar de 4-6 litri astăzi, mâine s-ar putea să aibă nevoie de Terapie Intensivă.

Manager Spital Matei Balș: Camera de Gardă nu este aglomerată, este plină

În momentul de față am amenajat trei paturi într-o altă secție. Nu putem să asigurăm locuri suplimentare, a fost o situație disperată ieri în care pecientii s-au agravat și a trebuit să îi transferăm.

O secție ATI nu înseamnă numai aparate, înseamnă și oameni. Medici și asistente pregătite pentru Terapie Intensivă.

Suntem la capacitate maximă, nu mai putem primi niciun pacient. Ieris-a colaborat intens cu Centrul Național de Coordonare a Intervenției care ne-a ajutat cu câteva cazuri punctuale, dar dacă situația continuă așa trebuie regândită total strategia natinala de abordare a COVID.

Camera de Garda nu este aglomerată, este plină. Nu mai avem paturi pentru a consulta pacienții care se prezintă. Pentru că în Camera de Garda staționează pacienți de ieri pentru care nu s-au găsit locuri în spitalul nostru sau în altă spitale. Iar personalul medial este la limita, poate să cedeze oricând.

×
Parteneri
Documentul exclusiv care arată noua formulă de calcul a pensiilor
x close