Antena 3 CNN Coronavirus Câți oameni trebuie să se vaccineze ca să scăpăm de pandemie. Dr. Marinescu: ”Personalul medical din spitale COVID își dorește vaccinul”

Câți oameni trebuie să se vaccineze ca să scăpăm de pandemie. Dr. Marinescu: ”Personalul medical din spitale COVID își dorește vaccinul”

Vaccinarea anti-COVID-19 se va desfășura rapid, însă e nevoie ca 70 – 80 la sută dintre cetățeni să se vaccineze pentru a pune capăt epidemiei, susține medicul Adrian Marinescu. Acesta este sigur că dacă mesajele vor fi clare, oamenii vor accepta imunizarea.

Câți oameni trebuie să se vaccineze ca să scăpăm de pandemie. Dr. Marinescu: ”Personalul medical din spitale COVID își dorește vaccinul”
Sursa foto: Sursa foto: Antena3
de Andreea Cigolea    |    04 Dec 2020   •   12:15

Medicul Adrian Marinescu a spus că strategia de vaccinare este la fel peste tot, aceleași probleme din România sunt în mai toate țările europene, pentru că este o provocare imensă, cum nu a mai existat până acum.

”Cred că este în mod obligatoriu ca lucrurile să meargă bine. Se fac pregătiri în continuare. Să știți că aceste probleme nu le-am avut numai noi în România, practic au existat peste tot în Europa și în lume. A fost o provocare pentru că o astfel de campanie nu s-a mai întâmplat vreodată. E prima dată când există o campanie de asemenea amploare pentru un vaccin există. Nu a fost așa ceva. Clar că vor fi niște probleme și lucrurile trebuie structurate, dar eu cred că se vor desfășura așa cum trebuie, pe bază de etape”, a spus dr. Marinescu.

Vaccinarea se va desfășura rapid, iar dozele de vaccin anti-COVID-19 vor veni lunar

„Cum ne vom da seama de necesarul de doze? Din fericire aceste tranșe vor veni foarte repede, probabil că lunar. Dacă funcționează bine și vom începe din ianuarie – sigur vom începe cu personalul medical din considerente foarte clare – eu cred că și următoarele etape se vor desfășura rapid și atunci cred că nu vor fi probleme să lipsească vaccinul. Pentru mine e o strategie clară și nu e o strategie care ține doar de România. Veți vedea că e o concordanță foarte clară cu ce se întâmplă în Europa și veți vedea că cu mici diferențe se întâmplă la fel peste tot în Europa. ȘI e important pentru că, până la urmă, toți mergem unitar”, a mai spus Marinescu.

Se va începe imunizarea cu personalul medical, ceea ce este „foarte important”

„Poate ne punem întrebarea de ce personalul medical. Peste tot în Europa se vaccinează pentru că avem nevoie de personalul medical și pentru că ar trebui să nu fie un vector care să transmită mai departe. Cei care sunt cu afecțiuni cronice și persoane peste 65 de ani sunt persoanele vulnerabile care fac forme severe. Dacă vorbim de cei care reprezintă punctele cheie în instituțiile statului, de asemenea sunt importante pentru o bună funcționare. Cei care sunt în centrele de îngrijire și de aici continuăm și celelalte etape, ajungând la o imunizare care trebuie s fie de minimum 70 – 80 la sută, dacă vrem într-adevăr, să închidem pandemia cât ai repede”, a explicat medicul infecționist.

Întrebat cum va fi convinsă populația să accepte vaccinul, dacă ultimul sondaj arată că 4 din 6 români ar refuza imunizarea, medicul Adrian Marinescu spune că dacă totul va fi transparent, oamenii vor accepta vaccinul.

„Eu cred că vom putea, dar lucrurile trebuie să fie transparente, mesajele clare. Cred că de la o zi la alta numărul celor care sunt reticenți sau au semne de întrebare scade și asta se vede și în statistici. O să vă dau și un exemplu: la nivelul personalului medical vă spuneam de aproximativ 80% procentul celor care doresc să se vaccineze. Dar, atenție: în spitalele care au circuite COVID acest procent se duce către 100%. Ce spune acest lucru? Că personalul din aceste spitale, cu o experiență mult mai bună, vede exact ce se întâmplă. Probabil că și ceilalți, dacă vor vedea aceste date își vor schimba părerea dacă au încă semne de întrebare”, a mai spus dr. Adrian Marinescu, la Aleph News.

×
Subiecte în articol: vaccin COVID-19
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close