Antena 3 CNN Coronavirus Ce este autoizolarea si ce trebuie să faci cât ești blocat la domiciliu

Ce este autoizolarea si ce trebuie să faci cât ești blocat la domiciliu

În contextul răspândirii atât de rapide a noului coronavirus, medicii sfătuiesc persoanele care au luat contact cu o persoană infectată sau care prezintă simptome, să se autoizoleze. Dar ce presupune izolarea și ce trebuie să facem dacă ne aflăm în această situație?

Ce este autoizolarea si ce trebuie să faci cât ești blocat la domiciliu
17 Mar 2020   •   14:24

Autoizolarea este obligatorie în cazul în care ați călătorit într-o zonă de risc în ultimele 2 săptămâni sau dacă ați luat contact cu o persoană confirmată pozitiv cu coronavirus. Izolarea trebuie să dureze 14 zile, timp suficient pentru monitorizarea persoanelor care au intrat în contact cu cazurile infectate.

Cum mă autoizolez?

Persoana izolată trebuie să rămână la domiciliu sau să stea într-o cameră de hotel, unde să nu aibă contact cu alte persoane. Atenție însă, izolarea diferă total de distanțarea socială, scrie abc.net.au.

Distanțarea socială se referă la evitarea locurilor frecventate de mulțimi mari de oameni și minimalizarea contactului fizic, însă persoana respectivă continuă să meargă la locul de muncă sau la școală, evitând zonele aglomerate. 

Pe de altă parte, izolarea înseamnă evitarea totală a contactului cu alte persoane.  

Pe toată perioada autoizolării, sunt interzise vizitele și vizitatorii. Dacă izolarea are loc într-un hotel, este interzis contactul de orice fel cu personalul hotelului. 

În cazul în care persoana nu locuiește singură, chiar dacă și ceilalți locuitori ai casei sunt în izolare, aceasta ar trebui să poarte mască de protecție, în special dacă prezintă simptome. 

Persoana izolată trebuie să primească hrană și necesar sanitar de la autorități, familie, prieteni, fără a lua însă contact cu aceștia. 

Dacă mai sunt și alți locuitori ai casei, suprafețele atinse des (clanțe, întrerupătoare, telecomenzi) trebuie dezinfectate frecvent. De asemenea, toate persoanele trebuie să își spele mâinile regulat, timp de minimum 20 de secunde. 

Pot dormi în același pat cu partenerul?

Răspunsul este NU. Sfatul experților este ca partenerii să nu împartă același pat în timpul autoizolării.

Persoanele care locuiesc cu cea aflată în autoizolare nu sunt obligate să intre în izolare, dacă se îndeplinesc toate punctele enunțate mai sus. Cu toate acestea, dacă cel aflat în autoizolare prezintă simptome, ceilalți locuitori ai casei sunt obligați, de asemenea, să ia această măsură până la confirmarea rezultatelor testelor. 

Ce risc dacă nu respect autoizolarea?

Persoanele care nu respectă autoizolarea riscă dosar penal, amenzi de până la 20,000 de lei și închisoare de la 1 lună până la 2 ani.

La ce trebuie să fiu atent când ma autoizolez?

Trebuie monitorizate cu atenție simptomele de tipul febrei, tuse seacă și respirație scurtă. În cazul în care apar simptome, trebuie anunțat urgent medicul sau Direcția Publică de Sănătate. 

Pot să ies din casă cât sunt în autoizolare?

Persoanele aflate în autoizolare trebuie să evite părăsirea casei. În cazul în care acestea beneficiază de curte, pot ieși afară cu condiția să poate mască. 

Ce fac în timpul autoizolării?

Este foarte important ca, pe toată această perioadă, pesoanele izolate să încerce să își păstreze sănătatea mintală. Aceasta înseamnă menținerea unei rutine cât se poate de obișnuită.

Autoritățile medicale spun, de asemenea, că exercițiile fizice sunt extrem de benefice în această perioadă.

Menținerea legăturilor cu familia și prietenii prin intermediul telefonului sau a apelurilor video vor fi de ajutor pentru a îndepărta singurătatea.

 

×
Subiecte în articol: autoizolare ce este
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close