Antena 3 CNN Coronavirus Ce se întâmplă cu morții de COVID-19. Dr. Zarafin: "Nu ai cum să nu înregistrezi vreun deces"

Ce se întâmplă cu morții de COVID-19. Dr. Zarafin: "Nu ai cum să nu înregistrezi vreun deces"

Dr. Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina, a explicat ce se întâmplă cu pacienții care mor de COVID-19.

Ce se întâmplă cu morții de COVID-19. Dr. Zarafin: "Nu ai cum să nu înregistrezi vreun deces"
de Maria Zărnescu    |    20 Apr 2021   •   11:06

Dr. Zarafin a detaliat procedurile pe care un medic trebuie să le respecte în momentul în care un pacient diagnosticat cu COVID-19 moare. Ea a precizat că este imposibil ca decesul să nu fie raportat, iar transmiterea veștii se întâmplă "chiar repede".

Doctorul a explicat că în momentul în care moare o persoană, medicul de ATI este nevoit să completeze o mulțime de acte, iar apoi este introdus cardul de sănătate al pacientului. Toate documentele sunt trimise apoi la medicină legală.

"Când moare un om , medicul de gardă ATI (pentru că de obicei în ATI se întâmplă asta, pentru că este secția cu cazuri critice) completează o mulțime de acte, întocmește epicriza de deces care conține toate informațiile despre evoluția pacientului, terapia aplicată,  parametri ventilatori și rezultate ale analizelor. Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului precum și cauze antecedente și alte stări morbide importante.

Registratorul medical introduce apoi cardul de sănătate al omului care a decedat în sistem și se trec datele (nu numai decesul, ci și numărul foii de observație, CNP-ul pacientului și cod de caz de la DSP). Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat, ba încă asta se întâmplă imediat.

În plus toate documentele merg la medicină legală de unde medicul anatomopatolog  eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele, certificat cu care un membru al familiei merge la Starea Civilă, la Primărie,  unde se eliberează certificatul de deces.

Una peste alta, eu nu am înțeles ce a vrut să spună dl fost ministru, nu a fost foarte clar în exprimare, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor.

Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morții, iar despre metoda de raportarea putea să discute altfel.

PS:  Pacienții care decedează cu afectare pulmonară foarte mare, de peste 75%, chiar dacă  PCR-ul este negativ (se negativează de obicei după 14 zile), au drept cauză de deces tot disfuncția respiratorie (hipoxică, hipercapnică) care apare prin furtuna citokinică (hiperreacție a sistemului imun la prezența virusului).", a scris medicul Laura Zarafin, pe contul său de Facebook.

Despre numărarea decedaților , mai ales că încă persoane cu forme critice de Covid 19 stau încă în UPU-uri așteptând un...

Publicată de Laura Zarafin pe Luni, 19 aprilie 2021

×
Subiecte în articol: dr. Laura Zarafin ati medic
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close