Antena 3 CNN Coronavirus Chile respinge existenţa unei variante ''chiliene'' de SARS-CoV-2, invocată de Israel

Chile respinge existenţa unei variante ''chiliene'' de SARS-CoV-2, invocată de Israel

Institutul de Sănătate Publică (ISP) din Chile a respins existenţa unei „variante chiliene” de SARS-CoV-2, după ce Ministerul Sănătăţii din Israel a avertizat în legătură cu primul caz al unui paciente infectate cu o tulpină considerată originară din această ţară sud-americană.

Chile respinge existenţa unei variante ''chiliene'' de SARS-CoV-2, invocată de Israel
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    04 Mai 2021   •   21:49

„Am revizuit baza de date Gisaid (Global Initiative on Sharing All Influenza Data), o bază de date internaţionale unde sunt denumite variantele conform ţării de origine. Prin urmare, în acest caz eliminăm pentru moment existenţa unei variante chiliene în lume”, a declarat directorul ISP, Heriberto Garcia.

Pentru ca o tulpină de SARS-CoV-2 să poată fi denumită „chiliană” trebuie să fie nu doar prezentă în Chile, ci şi să devină contagioasă şi în alte ţări, a adăugat expertul.

„Dacă nu este cazul, este foarte dificil ca Gisaid să numească «variantă chiliană» o variantă care circulă ocazional în ţară”, a subliniat el.

Controversa a pornit în urma unei informaţii publicate de autorităţile din Israel, potrivit căreia o persoană revenită în ţară după o călătorie în străinătate s-a îmbolnăvit de COVID-19, deşi era vaccinată, în urma contractării unei tulpini considerate originară din SARS-CoV-2 din Chile.

Pentru ca o tulpină de SARS-CoV-2 să poată fi denumită "chiliană" trebuie să fie nu doar prezentă în Chile ci şi să devină contagioasă şi în alte ţări, a precizat expertul sanitar.

"Dacă nu este cazul, este foarte dificil ca Gisaid să numească 'variantă chiliană' o variantă care circulă ocazional în ţară", a subliniat el.

De anul trecut și până acum au fost 1,2 milioane de cazuri şi 26.659 de decese. 

Chile se confruntă cu al doilea val al pandemiei, care a pus sub presiune sistemul sanitar. Frontierele au fost închise.

×
Subiecte în articol: coronavirus COVID-19 noua tulpină
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close