Antena 3 CNN Coronavirus Efectele uluitoare ale infecţiei cu COVID asupra creierului. Sunt afectaţi cei cu vârste între 20 şi 70 de ani

Efectele uluitoare ale infecţiei cu COVID asupra creierului. Sunt afectaţi cei cu vârste între 20 şi 70 de ani

Pacienţii pe care medicii i-au declarat vindecaţi de infecţia cu coronavirus riscă să rămână cu sechele la nivelul funcţiilor cerebrale.

Efectele uluitoare ale infecţiei cu COVID asupra creierului. Sunt afectaţi cei cu vârste între 20 şi 70 de ani
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Oct 2020   •   14:30

Un studiu realizat în Anglia - ţara europeană cu cele mai multe decese de la începutul pandemiei - relevă că în cazurile cele mai severe, creierul celor infectaţi îmbătrâneşte cu 10 ani.

Studiul, condus de un medic de la Imperial College (Londra) a fost efectuat pe 84.000 de pacienţi şi a presupus completarea, de către participanţi, a unui test de inteligenţă.

Deficienţele cognitive semnificative au fost constatate cu precădere la cei care s-au infectat cu COVID, au fost spitalizaţi şi au reuşit să se recupereze.

Problemele au fost constatate pe intervalul de vârstă 20 - 70 de ani, inclusiv la cei care în prezent nu mai acuză simptome.

Un studiu primit cu precauţie în comunitatea medicală

Testele cognitive măsoară capacitatea creierului de a îndeplini diverse sarcini, precum rememorarea cuvintelor sau unirea punctelor pe testele de perspicacitate, şi sunt folosite pe larg pentru a evalua performanţele cerebrale în afecţiuni precum boala Alzheimer sau afecţiunile temporare ale creierului.

Studiul nu a fost supus reviziei academice şi, de aceea, unii specialişti îl privesc cu precauţie.

Alţii atrag atenţia că performanţele cognitive ale participanţilor anterior infecţiei cu COVID nu sunt cunoscute şi, în aceste condiţii, este hazardată concluzia privind efectele pe termen lung la nivelul funcţiilor cerebrale, notează presa internaţională

×
Subiecte în articol: COVID-19 creier
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close