Antena 3 CNN Coronavirus Creierul adolescenților, afectat negativ de lockdown, în pandemie. Au îmbătrânit cu trei ani în câteva luni, arată rezultatele unui studiu

Creierul adolescenților, afectat negativ de lockdown, în pandemie. Au îmbătrânit cu trei ani în câteva luni, arată rezultatele unui studiu

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Stanford și de la Universitatea din California, a concluzionat că pandemia COVID-19 a dus la îmbătrânirea accelerată a creierului adolescenților.

depresie adolescenti
Creierul adolescenților, afectat negativ de lockdown, în pandemie. Au îmbătrânit cu trei ani în câteva luni, arată rezultatele unui studiu
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    06 Dec 2022   •   17:10

"Știm deja din cercetările globale că pandemia a afectat negativ sănătatea mintală în rândul tinerilor, dar nu știam ce", a spus psihologul Ian Gotlib, directorul Stanford Neurodevelopment, Affect, and Psychopathology (SNAP).

Echipa a analizat scanări ale creierului prin imagistica cu rezonanță magnetică (RMN) a 81 de copii efectuate înainte de pandemie (între noiembrie 2016 și noiembrie 2019) și a 82 de copii efectuate în timpul pandemiei (între octombrie 2020 și martie 2022).

Apoi, cercetătorii au comparat copiii din ambele grupuri folosind factori precum sexul, vârsta, statutul pubertal, etnia, stresul timpuriu al vieții și mediul socioeconomic, pentru a putea face comparații.

Perioadele de izolare de mai puțin de un an au dus la echivalentul a trei ani de îmbătrânire a creierului

Ceea ce au arătat scanările a fost că procesul de îmbătrânire a creierului s-a accelerat aparent în grupul post-pandemic. Perioadele de izolare de mai puțin de un an au dus la echivalentul a trei ani de îmbătrânire a creierului.

De asemenea, tot în grupul post-pandemic a fost observată o sănătate mintală mai slabă, deși nu este clar dacă aceasta este direct legată de vârsta creierului. Ceea ce acest studiu nu poate spune este dacă aceste schimbări vor fi permanente sau dacă există alte probleme de sănătate mintală care vor apărea din schimbările accelerate în aceste structuri cheie ale creierului.

„Vârsta lor cronologică va ajunge în cele din urmă „vârsta creierului”? se întreabă Gotlib. „Dacă creierul lor rămâne permanent mai în vârstă decât vârsta lor fizică, nu este clar care vor fi rezultatele în viitor”, mai spune acesta.

„La un individ de 70 sau 80 de ani te poți aștepta la unele probleme cognitive și de memorie bazate pe modificări ale creierului, dar ce înseamnă pentru un tânăr de 16 ani dacă creierul îi îmbătrânește prematur?”, mai spune acesta.

Echipa intenționează să continue să urmărească același grup de oameni pe măsură ce îmbătrânesc, urmărind modificări suplimentare în structura creierului și orice complicații de sănătate mintală care s-ar putea dezvolta, conform revistei Science Alert, citată de DCNews.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close