Antena 3 Coronavirus COVID-19 a infectat statisticile din Marea Britanie. Mii de cazuri au dispărut din rapoartele oficiale

COVID-19 a infectat statisticile din Marea Britanie. Mii de cazuri au dispărut din rapoartele oficiale

de Adrian Iclozan    |    05 Oct 2020   •   20:40
COVID-19 a infectat statisticile din Marea Britanie. Mii de cazuri au dispărut din rapoartele oficiale
Sursa foto: Hepta

O eroare informatică în Regatul Unit a făcut ca aproape 16 mii de cazuri testate pozitiv la coronavirus să nu mai apară în raportările oficiale, anunță presa din insulă.

Serviciul de Sănătate Publică (PHE) din Marea Britanie este instituția responsabilă cu agregarea datelor din testele realizate în laboratoarele publice și private precum și cu comunicarea publică a informațiilor care decurg din aceste date.

Însă PHE se află în centrul unei controverse după ce 15.841 de teste pozitive au fost "lăsate pe dinafară", întrucât documentul în care aceste înregistrări au fost încărcate și-a atins limita superioară și datele au fost trunchiate.

Rezultatul testelor a sosit la PHE sub forma unui fișier CSV (în care datele sunt separate de virgulă) și au fost ulterior încărcate într-un document Microsoft Excel.

Însă acest produs trunchiază numărul de înregistrări când este atins pragul de aproximativ un milion (mai exact: 1.048.576 de rânduri).

Nu doar că datele au fost trunchiate, dar circa 50 de mii de persoane, contacți ai celor aproximativ 16 mii testate pozitiv, nu au mai aflat că sunt potențial infecțioase și nu li s-a spus să se autoizoleze. 

Sistemul de date tabelare de la Microsoft a fost responsabil, în trecut, și pentru alte erori cu consecințe grave. 

The Guardian relatează că în 2013, o eroare într-un fișier Excel a "mascat" o pierdere de 6 miliarde de dolari, după ce datele dintr-o celulă au fost divizate accidental prin suma a două rate de dobândă, și nu prin media aritmetică a acestor date.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close