Antena 3 CNN Coronavirus Dorel Săndesc, şeful Asociației ATI din România: Modelul suedez nu se poate aplica în România

Dorel Săndesc, şeful Asociației ATI din România: Modelul suedez nu se poate aplica în România

Șeful Asociației ATI din România, Dorel Săndesc, explică de ce modelul suedez de combatere a infectării cu COVID-19 nu poate fi aplicat în România: "Toată lumea e fascinată de modelul suedez...ei au mortalitate dublă față de noi, raportat la locuitori"

Dorel Săndesc, şeful Asociației ATI din România: Modelul suedez nu se poate aplica în România
de Mia Lungu    |    27 Oct 2020   •   19:30

Dorel Săndesc, şeful Asociatiei ATI din România, a explicat motivele pentru care în România nu se poate aplica modelul suedez de gestionare a pandemiei COVID-19.

"Este un model de tip focar”

Dorel Săndesc, şeful Asociației ATI din România: Modelul suedez nu se poate aplica în România

„Toată lumea este fascinată de modelul suedez. Ei, au murit mulți la început, și ei au o mortalitate dublă față de noi, raportat la locuitori, dar uite, domnule, ce fain, n-au făcut lock-down, n-au închis, ei văd doar partea asta.

E inaplicabil ca metodă, dar este aplicabil ca stil.

Lumea nu ia partea reală că ei acum controlează destul de bine pandemia. Și partea reală este implicarea și răspunderea societății. Acolo n-au intrat cu Armata peste ei, dar nivelul de responsabilitate a fost mare și acolo se poate merge pe o asemenea abordare. Mă tem că la noi aceasta nu este posibilă în acest moment.

Modelul suedez nu poate fi aplicat în România: gata, de azi, trecem la el pentru că ține de un nivel de aplicare. Eu cred că e inaplicabil ca metodă, adică convingerea populației, n-a prea mers, s-a văzut, dar este aplicabil ca stil, adică să impui aplicarea regulilor.

S-a constatat acum că, spre deosebire de alte epidemii, transmisia nu e cea standard, de la om la om. Doar 10 până la 20% dintre cei infectați infectează, contaminează, 80 până la 90% dintre toți pozitivii. Deci, este un model de tip focar”, a precizat dr. Dorel Săndesc

Dorel Săndesc este unul dintre specialiștii invitați la ședința de evaluare organizată marți de președintele Klaus Iohannis, pe tema COVID-19.

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
România nu scapă de sub cupola de foc. Cod Roșu în 13 judeţe
x close