Antena 3 CNN Coronavirus Etapa a 3-a de vaccinare împotriva COVID-19, în România. Listă de aşteptare şi programare

Etapa a 3-a de vaccinare împotriva COVID-19, în România. Listă de aşteptare şi programare

Etapa a 3-a de vaccinare împotriva COVID-19 începe luni, 15 martie 2021, atunci când orice cetăţean român se va putea programa în platformă, inclusiv persoanele din grupa de vârstă 16-18 ani, însă numai în anumite centre.

Etapa a 3-a de vaccinare împotriva COVID-19, în România. Listă de aşteptare şi programare
Sursa foto: Antena 3
de Alin Tarnovschi    |    12 Mar 2021   •   14:03

Col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a explicat că, în cadrul etapei a 3-a de vaccinare, va exista o listă de aşteptare, vor fi cetăţeni care vor avea prioritate, dar şi posibilitatea ca persoanele înscrise să primească, în prealabil, o estimare de programare.

"Din 15 martie, orice cetăţean se poate programa. Va începe să funcționeze cu o 'listă de așteptare'. Ce înseamnă 'lista de așteptare'? Fiecare centru de vaccinare are un anumit număr de locuri libere. Atunci când acele locuri libere se ocupă, se activează automat lista de așteptare.

Ca atare, persoanele optează în momentul în care se înscriu în platforma informatică, și își fac cont, să se vaccineze într-un anumit centru. Dacă locurile sunt ocupate, se vor înscrie pe lista de așteptare într-o ordine cronologică.

Fiecare persoană va vedea câte alte persoane sunt în fața lor, din punct de vedere numeric, iar din platformă se va genera și un mesaj în care persoanei i se transmite data estimată, intervalul estimat de timp în care ea va putea fi vaccinată în respectivul centru. De exemplu, în următoarele 3 săptămâni", a declarat dr. Gheorghiţă la Digi24.

Procedura de programare în centre în etapa a 3-a de vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat şi procedura de programare în centre din etapa a treia de vaccinare, în contextul în care există, în continuare, români care fac parte din etapa a doua şi care nu au fost încă vaccinaţi.

"Din lista de așteptare, în momentul în care apar locuri libere sunt notificate cu prioritate persoanele vulnerabile, persoanele cu vârste de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, persoanele cu dizabilități. Pe 75% din locurile libere din acel centru.

Pe restul de 25% sunt notificate persoane care sunt programate și care aparțin de activități esențiale. Dacă rămân locuri libere neocupate în acel centru, sunt notificate în ordine cronologică persoanele care sunt în lista de așteptare și care aparțin de etapa a treia", a mai precizat dr. Gheorghiţă.

De asemenea, dr. Valeriu Gheorghiţă a explicat că, în anumite localităţi a început deja etapa a 3-a de vaccinare.

"Acum vorbim de Timișoara, Baia Mare, Petroșani, Cluj, Zalău, Brașov și Giurgiu. Acestea sunt municipiile unde am decis să deschidem și etapa a treia, având în vedere că existau centre în care erau locuri libere.

Și atunci, ținând cont că incidența cazurilor era foarte crescută, disproporționat crescută față de restul țării, am decis să ocupăm toate locurile, încât să accelerăm în acele localități campania de vaccinare", a declarat dr. Gheorghiţă.

Ce înseamnă etapa a 3-a de vaccinare în România

"Etapa a III-a (populația generală)

Persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate:

(i) lucrătorii din industria extractivă;

(ii) lucrătorii din industria prelucrătoare;

(iii) lucrătorii din hoteluri şi restaurante;

(iv) lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare;

(v) lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative;

(vi) lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora;

(vii) persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;

(viii) persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;

(ix) persoanele private de libertate;

(x) persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii;

(xi) lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice;

(xii) lucrătorii din biblioteci;

(xiii) casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar.

Populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la lit. C pct. 1 şi 2;

Populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani", potrivit site-ului oficial al Guvernului - vaccinare-covid.gov.ro.

×
Subiecte în articol: vaccinare COVID-19 Valeriu Gheorghiţă
Parteneri
Horoscop 2 octombrie 2023. Creativitate şi succes
x close