Experții OMS au început ancheta în Wuhan: Au vizitat primul spital care a primit bolnavi de COVID-19 la începutul pandemiei

de Mia Lungu    |    30 Ian 2021   •   09:00
Experții OMS au început ancheta în Wuhan: Au vizitat primul spital care a primit bolnavi de COVID-19 la începutul pandemiei Hepta

Ieşiţi joi din cele 14 zile de carantină, membrii echipei de experți din partea OMS au mers în cursul dimineţii de vineri, sub o escortă serioasă, la spitalul Jinyintan din Wuhan, primul care a primit bolnavi de coronavirus la începutul pandemiei.

Calendarul exact al experţilor rămâne necunoscut. Mesajele lor pe Twitter şi ale OMS reprezintă principalele surse de informaţii, în timp ce China păstrează o tăcere aproape absolută în legătură cu această vizită, ultra-sensibilă politic pentru țara din care a pornit pandemia, potrivit apnews.com.

Spitalul Jinyintan din Wuhan este prima instituţie medicală care a primit pacienţi atinşi de ce era atunci doar un virus misterios, la sfârşitul anului 2019.

Cu toate acestea, rămâne o îndoială serioasă cu privire la elementele pe care anchetatorii le vor putea strânge, la peste un an de la începutul pandemiei şi în faţa autorităţilor chineze, cunoscute pentru lipsa lor de transparenţă în privinţa subiectului controversat.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a încercat vineri să tempereze aşteptările.

"Aş dori să avertizez pe toată lumea: succesul într-o anchetă privind transmiterea de la animal la om nu înseamnă neapărat găsirea unei surse chiar de la prima misiune", a declarat presei Mike Ryan, directorul executiv al Programului pentru urgenţe de sănătate al OMS.

În pofida unui "program foarte încărcat" al echipei de experţi la Wuhan, Mike Ryan a fost vag în legătură cu programul lor.

Cu toate acestea, el a menţionat vizite la Institutul de Virusologie din Wuhan şi la o piaţă din oraş, unde animalele exotice erau vândute vii şi unde virusul s-a putut transmite la om.

Doar două persoane au murit de COVID-19 în Wuhan de la începutul lunii mai

China, acuzată că a întârziat să reacţioneze la primele cazuri de COVID-19, încearcă încă de anul trecut să concentreze atenţia presei asupra succesului său în limitarea pandemiei pe teritoriul său.

Potrivit cifrelor oficiale, doar două persoane au murit din cauza coronavirusului de la mijlocul lunii mai.

Ţara asiatică a înregistrat 4.636 de decese de la începutul pandemiei. O cifră extrem de redusă comparativ cu cele peste 2,1 milioane înregistrate în întreaga lume.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close