Antena 3 CNN Coronavirus Favipiravir, medicamentul folosit în tratarea COVID-19, va fi produs în România

Favipiravir, medicamentul folosit în tratarea COVID-19, va fi produs în România

Favipiravir, unul dintre medicalentele antivirale folosite în tratarea COVID-19, va fi produs şi în România.

Favipiravir, medicamentul folosit în tratarea COVID-19, va fi produs în România
Sursa foto: Sursa foto: Hepta
de Maria Zărnescu    |    10 Mar 2021   •   10:31

Medicamentul este folosit pentru tratarea gripei în Japonia, iar în ultimul an a fost utilizat şi la pacienţii cu forme uşoare sau medii de COVID-19.

Terapia Cluj a început deja probele tehnologice în vederea demarării procesului de producţie pentru Favipiravir. În cazul în care rezultatele vor fi bune, compania va începe să fabrice medicamentul antiviral în România, informează Mediafax. Astfel, pacienţii ar urma să aibă acces mai rapid la tratament.

Până în decembrie anul trecut, compania farmaceutică de la Cluj a produs 770.000 de tablete de Favipiravir. Astfel, până la acel moment, în ţară au beneficiat de tratament 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu SARS-CoV-2. Dozele au fost distribuite spitalelor prin Unifarm.

La acea dată, reprezentanţii companiei au anunţat că există o cerere mare pe piaţă pentru Favipiravir, dar aceasta ar putea scădea odată cu vaccinarea populaţiei. 

"Totul depinde de ce se va întâmpla dacă începe vaccinarea, care sperăm să fie eficientă. Atunci cererea va scădea, însă în prezent este o cerere uriaşă, cele un million de doze care vor fi livrate din ianuarie au fost solicitate deja de zece spitale", a explicat Dragoş Damian, CEO-ul Terapia Cluj, în luna decembrie a anului trecut.

Favipiravir, folosit în tratarea pacienţilor cu forme uşoare şi medii de COVID-19

În prezent, Favipiravir este folosit în tratarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 ce prezintă forme uşoare sau medii ale bolii. Medicamentul este eliberat pe bază de prescripţie medicală şi îşi face efectul dacă este luat încă de la debutul bolii.

Potrivit protocolului naţional de tratament, medicamentul nu este recomandat copiilor şi nici femeilor însărcinate. 
 

×
Subiecte în articol: Favipiravir
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close