Antena 3 Coronavirus Încă o femeie a murit din cauza cheagurilor de sânge după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca, în Australia

Încă o femeie a murit din cauza cheagurilor de sânge după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca, în Australia

de Adrian Iclozan    |    10 Iun 2021   •   11:14
Încă o femeie a murit din cauza cheagurilor de sânge după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca, în Australia
Sursa foto: hepta

O femeie din statul australian New South Wales care a murit după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca reprezintă, "probabil", al doilea caz rar de deces din cauza sindromului cheagurilor de sânge asociat cu acest vaccin, relatează The Guardian.

Potrivit Agenției australiene pentru medicamente, TGA, femeia, în vârstă de 52 de ani, a murit din cauza unui cheag de sânge în creier, afecțiune cunoscută drept tromboza sinusurilor venoase. 

Boala, numită  tromboză cu trombocitopenie sau TTS, afectează persoanele care se imunizează cu AstraZeneca, dezvoltă cheaguri de sânge și prezintă un nivel scăzut al trombocitelor.

Primul caz consemnat în Australia, al unei femei de 48 de ani, a fost consemnat în luna aprilie.

De atunci, medicii din această țară au putut identifica posibile cazuri TTS, pe baza situațiilor similare raportate în alte părți ale lumii.

Cele mai multe cazuri sunt tratate cu succes iar rata mortalității acestei afecțiuni, deja coborâtă, scade și mai mult.

"Tratamentul este bine stabilit și nu este ceva ce omoară întotdeauna pacientul. Știm după ce să ne uităm și, dacă suntem conștienți de existența acestui sindrom, poate fi tratat, iar tratamentul este avansat", spune dr. Indu Singh, profesor de hematologie la Griffith University.

Bilanț al cazurilor cu cheaguri de sânge după vaccin, în Australia: 48 de pacienți, 2 decedați

Autoritățile de resort au raportat 48 de cazuri TTS în Australia, dintre care 35 confirmate iar 13, probabile.

31 de pacienți au fost externați iar 15 sunt în continuare în spital, dintre care unul în stare critică.

Doi pacienți au murit.

Numărul dozelor de vaccin administrate în Australia până în prezent este de 3,6 milioane. 

Medicii avertizează că persoanele vaccinate trebuie să meargă imediat la spital dacă dezvoltă simptome precum durerea persistentă de cap sau vedere încețoșată, scurtarea respirației, durere în piept, umflarea picioarelor, durere abdominală persistentă, vânătăi neobișnuite ale pielii sau pete rotunde identificate dincolo de locul vaccinării.

Simptomele TTS apar în mod obișnuit într-un interval de patru până la 30 de zile de la vaccinare.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close