Antena 3 CNN Coronavirus Gheorghiță: ”Fiecare cetățean vaccinat va primi un SMS pentru a raporta reacții adverse la vaccin”

Gheorghiță: ”Fiecare cetățean vaccinat va primi un SMS pentru a raporta reacții adverse la vaccin”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID în România, a explicat că se lucrează la platformă de vaccinare pentru a face mai simplu procesul prin care persoanele care se vaccinează pot raporta aceste reacții.

Gheorghiță: ”Fiecare cetățean vaccinat va primi un SMS pentru a raporta reacții adverse la vaccin”
de Andreea Cigolea    |    20 Mar 2021   •   09:39

”Sunt convins de faptul că avem, în acest moment, o subraportare a reacțiilor adverse și că nu cunoaștem adevărata frecvență a reacțiilor adverse pentru toate cele trei tipuri de vaccinuri, însă menționez că vorbim de în general de cele ușoare. De cele comune, la locul de administrare, sau cele care pot fi însoțite și de febră dar care au evoluție bună.

Am și luat în calcul acest aspect, de a trimite prin SMS tuturor persoanelor vaccinate un link, însă aici ne vom lovi de aceleași limitări, legate de accesul în special al persoanelor vârstnice la o tehnologie smartphone sau orice alt tip de device. Dar cu siguranță vom crește numărul celor care raportează reacții și vom avea o imagine mai clară, este adevărat” a spus Valeriu Gheorghiță la Digi24. 

”Nu cred că sunt reacții adverse grave care nu sunt cunoscute”

”Vreau să vă spun faptul că nu cred că sunt reacții adverse grave care nu sunt cunoscute. Pentru că în aceste cazuri, pacienții fie ajung la spital și sunt raportate de pacienți sau aparținători sau de personalul medical. Fișa în sine este destul de elaborată, într-adevăr, însă pentru a putea investiga ulterior acea reacție adversă, să putem face niște corelații cu tipul de vaccin, cu lotul, se cer destul de multe detalii despre acea reacție adversă.

În câteva săptămâni, la câteva zile după vaccin, fiecare cetățean va primi un SMS pentru a completa, dacă e cazul, raportarea unei eventuale reacții adverse” a mai adăugat medicul.

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă
Parteneri
Noi detalii despre DJ Lalla, tânăra moartă la Mamaia
x close