Antena 3 CNN Coronavirus Harta ţărilor în funcţie de vaccinul anti-COVID folosit pentru imunizarea populaţiei

Harta ţărilor în funcţie de vaccinul anti-COVID folosit pentru imunizarea populaţiei

Platforma votewatch.eu a realizat o analiză, precum şi o hartă interactivă, cu ţările din întreaga lume şi vaccinul anti-COVID folosit de fiecare în parte pentru imunizarea populaţiei, dar şi motivele din spatele alegerii unui vaccin.

Harta ţărilor în funcţie de vaccinul anti-COVID folosit pentru imunizarea populaţiei
Sursa foto: votewatch.eu
de Alin Tarnovschi    |    14 Mar 2021   •   13:41

Potrivit analizei, vaccinul american/german dezvoltat de Pfizer/BioNTech este cel mai folosit vaccin la nivel global, fapt datorat (cel puţin în parte) suportului venit din partea "maşinăriei diplomatice" a Statelor Unite ale Americii şi Germaniei.

Fără nicio surpriză, vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer/BioNTech este cel mai folosit vaccin în Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Canada şi câteva ţări din America Centrală şi de Sud.

Chiar şi aşa, vaccinul Pfizer este urmat îndeaproape de vaccinurile dezvoltate de China şi Rusia şi care sunt distribuite în ţări aflate în curs de dezvoltare din Africa, Asia, dar chiar şi în Statele Unite şi în ţări din Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, vaccinul dezvoltat de cercetătorii britanici de la Oxford/AstraZeneca este folosit, pe lângă Marea Britanie, şi în fostele colonii ale Regatului.

În cazul AstraZeneca, vaccinul reprezintă o cale extrem de benefică pentru diplomaţia britanică pentru a întări relaţiile cu fostele teritorii, o pârghie necesară în contextul Brexit.

Platforma VoteWatch.eu încearcă să ofere un set de instrumente vizuale cu informații detaliate despre situația globală a vaccinului, care să includă:

1. Cel mai utilizat vaccin pe țări;

2. Distribuţia vaccinurilor americane la nivel global;

3. Distribuţia vaccinurilor britanice la nivel global;

4. Distribuţia vaccinurilor chineze la nivel global;

5. Distribuţia vaccinurilor rusești la nivel global;

6. Alinierea statelor membre cu strategia UE de vaccinare.

Ţările sărace apelează la ajutorul Rusiei şi Chinei pentru vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm

Țările sărace, aflate în curs de dezvoltare, au fost în mod special împinse în spatele liniei pentru dezvoltarea vaccinurilor în țările occidentale, ceea ce a lăsat loc Chinei și Rusiei de a îmbunătăți relațiile cu unele țări sau pentru a câștiga noi aliați.

Astfel, China a distribuit în special vaccinuri în multe țări în curs de dezvoltare, inclusiv în Senegal, Zimbabwe și Pakistan, printre altele.

În acelaşi timp, Rusia a distribuit vaccinul Sputnik V către țări de pe glob, inclusiv Venezuela sau Algeria, dar și în Iran. În mod evident, foste ţări ale URSS precum Kazahstan sau Belarus beneficiază de acelaşi vaccin dezvoltat de cercetătorii ruşi.

×
Subiecte în articol: COVID-19 vaccin Pfizer Moderna astrazeneca
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close