Antena 3 CNN Coronavirus Ioana Mihăilă anunţă câţi români au murit, de fapt, de COVID: "Sunt diferenţe de raportare de până la 500 de cazuri la unele spitale"

Ioana Mihăilă anunţă câţi români au murit, de fapt, de COVID: "Sunt diferenţe de raportare de până la 500 de cazuri la unele spitale"

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat joi, că s-au constatat diferențe la decesele COVID între cifrele raportate de diferitele baze de date care au transmis numărul de decese. Astfel, potrivit concluziilor raportului privind raportarea deceselor COVID, sunt diferenţe de până la 500 de cazuri mai puţin la unele spitale.

Ioana Mihăilă anunţă câţi români au murit, de fapt, de COVID: "Sunt diferenţe de raportare de până la 500 de cazuri la unele spitale"
Sursa foto: Agerpres
de Milena Niță    |    13 Mai 2021   •   10:26

Ministrul Sănătăţii a dezvăluit, joi, că cifrele sunt şi cu 500 de decese mai puţin, în cazul spitalelor care au dus greul pandemiei. În acest caz, Ioana Mihăilă a cerut DSP-urilor clarificări referitoare la diferenţele de raportare.

În plus, comisia recomandă şi actualizarea deceselor din aplicaţia Corona-forms.

Ministrul precizează că nu ar căuta greșeli și vinovați pentru diferențele de raportare, ci s-ar concentra pe o ameliorare a procesului de raportare.

Ce diferenţe sunt în raportarea deceselor COVID

"Atunci când ne referim la cadrul general privind raportarea deceselor, comisia apreciază că este certificatul constatator al decesului.

OMS a introdus noi coduri de boală pentru COVID, inclusiv pentru decesele provocate de COVID.

Aplicaţia Corona Forms, implementată în aprilie 2020, transpune sistemul de supraveghere pentru COVID: ea include raportări caz cu caz zilnice. Alerte MS - datele sunt agregate numeric.

Sursa informaţiilor comunicate public privind decesele al GCS este reprezentată de înregistrările din Corona Forms care conţine decesele caz cu caz. Toate informaţiile privind decedaţii au avut la bază aceste informaţii din Corona Forms.

Rezultate ale analizei comisiei: s-au analizat mai multe surse de informaţii şi arată că în anul 2020 – 16.792 de decese cu diagnostic COVID și 284 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat. și 3.920 decese din alte cauze la care s-a asociat și COVID și 217 cu diagnostic secundar COVID fără virus identificat.

Pentru 2020 în platforma MS s-au raportat 26.106 decese – 227 cu diagnostic principal COVID și restul cu diagnostic secundar.

În anul 2020 s-au înregistrat în Corona-forms 16.120 decese, iar în alerte MS 18.498 de decese.

Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor – 18.670", a explicat Ioana Mihăilă. 

Mihăilă, despre ce recomandă comisia

"Comisia a analizat datele de la spitale și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme. Cauze: organizarea raportării variază, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare.

Diferenţe de raportare de până la 500 de cazuri la unele spitale

Spitalele recunosc că nu au raportat toţi morţii.

Comisia recomandă un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms şi am cerut DSP-urilor clarificări referitoare la diferenţele de raportare", a mai spus ministrul Ioana Mihăilă.

Câte decese de COVID au fost raportate

INS - 16.792
Spitale - 26.106
Corona Forms - 16.120
Ministerul Sănătăţii - 18.948
Comunicare oficială 1 ianuarie - 15.841 
Sursa: declaraţie a ministrului Sănătăţii

×
Subiecte în articol: Ioana Mihăilă COVID-19 decese
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close