Antena 3 CNN Coronavirus Laura Ghibu, medic român în Suedia, precizări despre varianta Delta: "Vaccinul ne protejează în proporţie de 90%"

Laura Ghibu, medic român în Suedia, precizări despre varianta Delta: "Vaccinul ne protejează în proporţie de 90%"

Laura Ghibu, medic român în Suedia, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre cât de repede se răspândește varianta Delta, dar şi în ce măsură afectează copiii. De asemenea, medicul a explicat şi de ce persoanele vaccinate contactează noua variantă a coronavirusului.

Laura Ghibu, medic român în Suedia, precizări despre varianta Delta: "Vaccinul ne protejează în proporţie de 90%"
de Iulia Gorgorin    |    18 Aug 2021   •   20:51

Cât de repede se răspândește varianta Delta?

"Varianta Delta se răspândeşte de 8 ori mai repede decât celelalte variante, decât varianta sălbatică şi de 6 ori mai rapid decât varianta Alfa, varianta care venea din Marea Britanie. În ceea ce priveşte Noua Zeelandă, da, poate să fie comic că ţara s-a închis pentru un singur caz, dar dacă vedem un pic ce s-a întâmplat acolo, acea persoană a fost o persoană care socializa foarte mult, care a fost la o petrecere acum câteva zile, deci se presupune că răspândirea comunitară în acea ţară este mult mai mare şi se aşteaptă să se descopere câte persoane sunt de fapt infectate cu varianta Delta. Ceea ce a făcut primul-ministru neozeelandez este o măsură drastică, dar ideea lor este să minimalizeze morţii din cauza acestei variante foarte virulente, încercând să compenseze răspândirea cu numărul de vaccinuri.

În ce măsură afectează Delta copiii?

Varianta Delta are anumite mutaţii care o face un pic mai agresivă, cu toată lumea. Copiii sunt infectaţi în măsură mai mare şi probabil că din cauza răspândirii infecţiei atât de exponenţială, mulţi dintre ei au aceste probleme mai deosebite decât cu celelalte variante. Vă pot spune că am colegi în America, în Houston, care mi-au comunicat că numărul copiilor care sunt internaţi acolo, a devenit atât de mare, încât au trebuit să ceară ajutor în alte state. De aceea, este extrem de important să luăm în considerare infecţia cu această variantă şi să încercăm să facem astfel încât ca copiii noştri să nu se infecteze.

De ce vaccinații contactează varianta DELTA?

Deoarece nimic nu este perfect. Vaccinul nu protejează 100% împotriva infecţiei. Ieri a fost prezentat şi un studiu românesc de data asta. A arătat că vaccinurile care sunt disponibile în ţara noastră protejează de infecţie. Adică riscul de infecţie scade de 10 ori dacă o persoană este vaccinată cu doză completă. Repet, cu doză completă, adică două vaccinuri şi trebuie să treacă cel puţin două săptămâni după a doua doză. Asta înseamnă că vaccinul protejează în proporţie de 90%, dacă ne-am vaccinat complet. Dacă nu suntem vaccinaţi complet, nu avem acea protecţie importantă.

De asemenea, studiul ne arată că spitalizarea scade pentru cei vaccinaţi, deci doar circa 12% din cei vaccinaţi riscă să ajungă în spital, dar marea majoritate a persoanelor pot să evite spitalizarea, chiar în cazul unei infecţii. Iar ceea ce este cel mai important este numărul deceselor. Dacă suntem vaccinaţi cu două doze şi au trecut cel puţin 14 zile după a doua doză, riscul de deces din cauza COVID scade foarte mult. Deci, avem un risc de deces de doar, 6,8%. Deci, 93,2% dintre persoanele care sunt vaccinate cu două doze, după două săptămâni de la a doua două, nu au acest risc de deces", a explicat Laura Ghibu, medic român în Suedia.

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close