Antena 3 CNN Coronavirus Ludovic Orban: Românii aflați în izolare sau în carantină vor fi monitorizați în permanență printr-o aplicație

Ludovic Orban: Românii aflați în izolare sau în carantină vor fi monitorizați în permanență printr-o aplicație

Premierul Ludovic Orban a declarat, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, că românii izolați și cei aflați în carantină vor fi supravegheați electronic. Guvernul României şi STS au dezvoltat o aplicaţie care să permită monitorizarea mişcărilor acestora, a explicat Orban.

Ludovic Orban: Românii aflați în izolare sau în carantină vor fi monitorizați în permanență printr-o aplicație
Sursa foto: Facebook/ Guvernul Romaniei
24 Mar 2020   •   21:17

"Împreună cu STS punem la punct o aplicație, care să ne permită monitorizarea mișcărilor persoanelor aflate în izolare la domiciliu și în carantină, astfel încât să putem ști, instalând aplicația, dacă se deplasează în afara domiciliului sau nu. Ştiți foarte bine că în Ordonanța 2 am luat o măsură care nu a fost prezentată foarte clar.

Deci noi am luat măsura ca cine încalcă izolarea la domiciliu, automat să intre în carantină instituționalizată, iar dacă o persoană care este în carantină instituționalizată încalcă normele de carantină instituționalizată să mai primească încă 14 zile de carantină instituționalizată. Evident că un astfel de soft, care deja am văzut că există în alte țări și pe care încercăm să-l realizăm, funcționarea unui astfel de soft, va ușura foarte mult misiunea autorităților locale, Poliției, Jandarmeriei, Direcțiilor de Sănătate Publică. Ne va ușura foarte mult supravegherea respectării izolării la domiciliu.

Acum, hai să fim cinstiți, foarte mulți dintre cei care s-au întors, trebuie să fie verificați dacă respectă izolarea, pentru că unii dintre ei, după cum s-a văzut și la televizor și după ceea ce au identificat poliția și jandarmeria, n-au respectat izolarea la domiciliu. Aici trebuie aplicată cu severitate maximă măsura de respectare a izolării la domiciliu și, atenție, faptul că îi băgăm în carantină, dacă nu respectă izolarea la domiciliu sau le mai dăm 14 zile de carantină, nu-i exonerează de răspunderea contravențională și penală.

Şi aici vreau să dau un semnal foarte clar: nu avem nevoie de reglementări speciale în ceea ce privește Codul Penal. În starea de urgență, orice infracțiune poate fi pedepsită cu maximum pedepsei și cu încă până la doi ani de zile în plus față de maximul pedepsei. Vom apela la măsuri severe. Oricine comite o infracțiune, indiferent ce infracțiune va comite, vom solicita instrumentarea rapidă a dosarului și aplicarea pedepsei maxime care este prevăzută de lege în cadrul situației de urgență", a spus Orban.

×
Subiecte în articol: coronavirus Ludovic Orban
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close