Antena 3 Coronavirus Medic celebru în România aruncă în aer cifrele raportate de autorități! Pacienții sunt introduși într-un mediu în care virusul este foarte concentrat

Medic celebru în România aruncă în aer cifrele raportate de autorități! Pacienții sunt introduși într-un mediu în care virusul este foarte concentrat

de Laura Dinu    |    30 Iul 2020   •   10:21
Medic celebru în România aruncă în aer cifrele raportate de autorități! Pacienții sunt introduși într-un mediu în care virusul este foarte concentrat
Sursa foto: hepta

În contextul în care românii și-au pierdut total încrederea în raportările cazurilor de coronavirus și în corectitudinea testelor efectuate, fostul președinte al Colegiului Medicilor, reputatul profesor Vasile Astărăstoae, care și-a început cariera chiar într-un laborator de genetică medicală, a încercat să facă lumină în acest caz.

Profesorul este de părere că cifrele sunt alterate de lipsa de aparatură și de personal calificat pentru a opera aceste teste PCR. Mai mult decât atât, profesorul este îngrijorat de faptul că, pe baza rezultatelor fals-pozitive, pacienții sunt internați într-un mediu unde virusul este foarte concentrat. 

Ca să fiu foarte clar, PCR-ul se face într-un laborator de biologie moleculară cu o anumită tehnică de genetică moleculară. Este o tehnică foarte dificilă, nu înseamnă că dacă ai un aparat, ai băgat proba și ai rezultatele. Rezultatele depind de modul corect de prelevare, de modul corect de prelucrare și de modul corect de interpretare.

Laboratorul molecular trebuie acreditat de o instituție independentă, care verifică rezultatele periodic și abia după aceea poți avea o anumită credibilitate. În același timp, aceste laboratoare trebuie să aibă personal atestat în genetică moleculară. Ori să existe astfel de personal în 130 de laboratoare, cum zice Ludovic Orban, eu mă îndoiesc. Când a început pandemia, din cunoștințele mele, erau 6 laboratoare cu personal atestat. Poate erau mai multe, să zicem 10, dar la DSP-uri nu figurau mai multe. Iar în sistemul privat erau 1-2, poate 3, dar în niciun caz 130.

O serie de persoane sunt introduse într-un mediu în care virusul este foarte concentrat

În aceste condiții, marja de eroare care și așa este mare, de 4% la această metodă (de regulă la o metodă de laborator se acceptă o marjă de eroare de maxim 1%), această marjă de eroare crește exponențial. Eu sunt foarte circumspect cu privire la rezultatele acestor testări, dar ce e mai grav este că, pe baza acestui rezultat, o serie de persoane sunt introduse într-un mediu în care virusul este foarte concentrat. Mă refer la asimptomaticii care sunt minim 48 de ore internați într-un spital COVID”, a spus profesorul Astărăstoae pentru Servus Cluj.

Profesorul a explicat și motivul pentru care rezultatul testelor poate fi eronat. 

Fals negative apar atunci când concentrația de virus este mică și tehnica de replicare nu a fost bine utilizată, pentru a putea fi identificat. Fals-pozitiv apare în momentul în care recoltarea nu s-a făcut cum trebuie și replicarea în faza de pregătire a probelor s-a făcut exagerat. Dacă laboratoarele nu sunt acreditate și personalul nu e atestat, iar proba nu e utilizată corect, marja de eroare poate să crească la 10, 20, până la 30%”. 

Vasile Astărăstoae: Nu am văzut un focar major la o terasă, la o cabană, la o stațiune

Vasile Astărăstoae este de părere că măsurile trebuiau aplicate în țintit, în focare.

La modalitatea aceasta ultra-autoritară, în care nicio voce critică nu are voie să se exprime și nu se învață din greșeli, eu mă aștept la ce e mai rău. Observați că focarele majore sunt în case de bătrâni, în case de copii și în spitale. Nu am văzut un focar major la o terasă, la o cabană, la o stațiune. Măsurile trebuiau de la început diferențiate pe baza acestor elemente științifice, unde sunt focare, unde este personal calificat și laborator acreditat”, explică fostul președinte al Colegiului Medicilor.

De altfel, acesta se ferește să mai dea o prognoză în condițiile în care datele comunicate oficial sunt contradictorii ”și nu te mai poți încrede în ele”, pentru Servus Cluj. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close