Antena 3 CNN Coronavirus Gabriel Diaconu: „Sunteți nebuni? Cu ce drept constrângeți medicii suspecți să continue să lucreze?”

Gabriel Diaconu: „Sunteți nebuni? Cu ce drept constrângeți medicii suspecți să continue să lucreze?”

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu susține că sunt medici suspecți de Covid-19 forțați să continue să lucreze.

Gabriel Diaconu: „Sunteți nebuni? Cu ce drept constrângeți medicii suspecți să continue să lucreze?”
Sursa foto: Gabriel Diaconu/Facebook
de S.T.    |    24 Mar 2020   •   11:13

„M-am trezit, în această dimineață, cu un pachet de nervi pe care vreau să-l împărtășesc.

Primesc, de aseară, mesaje de la colegi de-ai mei din spitalele afectate de Covid-19, în țară, unde pare că același scenariu are loc. Care este scenariul repetitiv?

Apare un caz de Covid-19 suspect. Persoana minte la screening-ul epidemiologic. Medicii acționează cu bună credință, în condiții suboptimale de auto-protecție personală, și respectă definiția de caz INSP, +/- criteriile paraclinice.

La un moment dat apar simptomele de pneumonie interstițială la pacient. Se creează o oarecare busculadă. Mulți medici acționează etic, se duc acasă, se pun în auto-izolare.

După care cineva-i cheamă înapoi ”pe proprie răspundere”. Cineva, fie superiorul ierarhic (tot un medic!), fie managementul administrativ, îi cheamă ÎNAPOI.

Succint spus: sunteți NEBUNI? Cu ce drept constrângeți medicii expuși/ suspecți/ contacți Covid-19 să continue să lucreze, deci să răspândească virusul altor persoane, în condiții prevederilor făcute publice de autorități, și prin asta încălcați orice normă de bază epidemiologică, și expuneți ceilalți bolnavi infectării?

Transmiterea comunitară crește tocmai pentru că oamenii NU respectă regulile, se pun deasupra strategiei de grup, acționează ca agenți ”rogue” și, prin asta, accelerează procesul. Trebuie să fii prost, cretin sau – și mai rău – pervers să ignori dovezile, realitățile, faptele, doar pentru că se întâmplă să fii de altă opinie.

În stare de urgență nu mai ai dreptul la opinie, ai dreptul la respectul conduitei. Se acționează conform principiilor militare că ignorarea ordinului = curte marțială. Nu poți invoca ignoranța, nu poți invoca altruismul.

Minimalizarea, bășcălia cu privire la transmiterea Covid-19 în populație vor explica, în curând, verticalizarea pantei de cazuri. Și atunci la ce bun toate celelalte eforturi? Cum să ne uităm în ochii oamenilor cărora le-am cerut să stea în casă dacă noi, noi medicii, ne purtăm iresponsabil, isteric și arogant, și ne împușcăm singuri în picior?

Pricepeți o dată pentru totdeauna că doar împreună putem, separați cădem. Și mâna de fier aici nu va fi a autorității ”formale”, cât autoritatea informală a celor care păstrează luciditate, spirit de echipă și o viziune strictă asupra actului de îngrijire medicală.

Aceste lucruri trebuie explicate răspicat, și redresate cu celeritate, pentru că situația cere urgență.

Celor care știți că ați fost în contact cu o persoană venită din țări care au Covid-19, și care aveți urgențe medicale, sau cei care faceți febră/ tuse/ dificultăți de respirație, INSISTAȚI să fiți testați, sau să fiți puși pe un circuit separat/ rezervă separată, în izolare. FOLOSIȚI TRIAJUL! Păstrați-vă igiena personală. Și, cel mai important, spuneți ADEVĂRUL.

PS: nu îmi fur singur căciula. Știu că sfaturile bune nu sunt musai urmate de schimbarea în bine a comportamentului. Dar propriu-mi pesimism nu mă împiedică să nu încerc. Zi după zi. Până la liman.

LE: Medicii de la un spital din Capitală au depus, astăzi, plângere penală împotriva managementului pentru ne-respectarea regulilor de prevenție a răspândirii Covid-19, pe articolul 352 CP. Chapeau!”, a scris medicul pe Facebook.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close