Antena 3 CNN Coronavirus Medicul Octavian Jurma, soluţii pentru evitarea restricţiilor din valul trei COVID-19

Medicul Octavian Jurma, soluţii pentru evitarea restricţiilor din valul trei COVID-19

Medicul Octavian Jurma a vorbit în exclusivitate în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei", moderată de Mihai Gâdea la Antena 3 despre soluţiile care ar putea ajuta România să evite rescticţiile impuse din cauza valului al treilea de COVID. Una din soluţii, despre care a reamintit mai mereu este creşterea numărului de testări şi accesul la date pentru a şti foarte clar dacă un judeţ este în scenariul verde sau a fost "vopsit" din roşu în verde.

Medicul Octavian Jurma, soluţii pentru evitarea restricţiilor din valul trei COVID-19
de Claudia Popovici    |    09 Mar 2021   •   23:10

Întrebat de Mihai Gâdeadacă există vreo explicație rațională și logică pentru care în România s-a făcut doar 24.000 de teste pănă acum, medicul Octavian Jurma a precizat că testele sunt restrânse de definiția de caz care a fost treptat restrânsă.

"A fost clar o intenție de a se limita testările doar la cei care deja sunt cu o probabilitate foarte mare de infecție. Eu am descărcat această bază de date și cel puțin pe partea de teste, care mă interesa foarte tare, este pentru prima oară când avem o dovadă foarte clară că județele în care sunt în acest scenariu verde, gen Vrancea, se află în acest scenariu pentru că nu se testează.

Prima soluţie: "Folosirea testelor antigen"

Efortul de a reveni la o stare mare de testare a inclus şi testele rapid antigen care s-au făcut acum de când ai intrat guvernul în funcțiune, astfel încât să putem ajunge la 200.000 de teste în total.

A doua soluţie: "Testarea s-ar putea face prin intermediul farmaciilor"

"O propunere făcută de Andreea Moldovan să se testeze prin intermediul farmaciilor. Testele rapide cele cu salivă sunt foarte ușor de administrat aproape de oricine și pot fi distribuite inclusiv în școli.

Există niște soluții care prin care se poate mări numărul de teste dar cea mai mare problemă este la nivelul DSP-urilor.

A treia soluţie: Organizarea la nivelul DSP-urilor pentru accesul tranparent la date

"Aici este cea mai mare bătălie dacă vom mai avea acces sau nu la date, indiferent de motivele pentru care se dă acces sau se restricționează. Dacă noi nu mai avem acces la teste nu o să putem știi dacă un județ care susține dacă este verde este verde în realitate, sau doar a vopsit cu verde peste roșu", a mai spus medicul Octavian Jurma la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Octavian Jurma
Parteneri
Tatăl tânărului mort în explozia de la Călimănești rupe tăcerea
x close